Oglasi - Advertisement

Još jedan misteriozni slučaj smrti jednog od pripadnika ruske elite šokirao je javnost, nakon što je bivši visoki dužnosnik energetske industrije Mihail Rogachev (64) pronađen mrtav u Moskvi. Prema navodima državnih medija, Rogachev je navodno počinio samoubistvo, izvijestile su novinske agencije TASS i RIA Novosti.

Tijelo Mihaila Rogacheva, bivšeg potpredsjednika sada raspuštene energetske firme Jukos, pronađeno je u Protopopovskom trgu u ruskoj prijestolnici. Policijski izvor za TASS izjavio je kako je “glavna verzija smrti samoubistvo” te da je Rogachev bolovao od raka.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Međutim, kontroverze oko njegove smrti pojačane su informacijama s Telegram kanala VCHK-OGPU, koji tvrdi da ima veze s ruskim obavještajnim službama. Kanal je objavio kako su Rogachevovi zdravstveni problemi u posljednje vrijeme postojali, ali nisu bili kritični, te da je bio u kontaktu sa svojom porodicom noć prije smrti. Navodno nije dao nikakve naznake da bi moglo doći do tragičnog ishoda.

Telegram kanal je također izvijestio da su na podu njegove rezidencije pronađeni rasuti papiri, među kojima su bili i rukom pisani zapisi u kojima je Rogachev krivio svog ljekara za neuspjelu operaciju iz 2018. godine. Njegovo tijelo navodno je pronašao vozač bivšeg zamjenika direktora ruske vanjske obavještajne službe (SVR).

Nezavisni ruski medij Novaya Gazeta izvijestio je da je na dan svoje smrti Rogachev doručkovao sa svojim najmilijima i bio u “normalnom raspoloženju”.

Rogachev je radio za Jukos između 1996. i 2007. godine. Kompanija je bila u vlasništvu izgnanog ruskog opozicionog lidera Mihaila Hodorkovskog, koji je prethodno bio uhapšen i zatvoren pod optužbama za koje se vjeruje da su bile politički motivisane, povezane s njegovim protivljenjem Vladimiru Putinu. Jukos je zatvoren 2007. godine, a Hodorkovski je pomilovan od strane Putina 2013.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here