Oglasi - Advertisement

Genaro Garcia Luna, bivši čelnik meksičke borbe protiv trgovine drogom, suočava se s doživotnom zatvorskom kaznom zbog primanja mita kako bi štitio iste kriminalne kartele protiv kojih je trebao voditi borbu. Ovu informaciju objavilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Garcia Luna (56) će 9. listopada stajati pred saveznim sudom u Brooklynu, gdje će mu sudac Brian Cogan izreći kaznu. U veljači 2023. godine, osuđen je za sudjelovanje u kriminalnom pothvatu vezanom za trgovinu drogom, zavjeru i davanje lažnih izjava.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Tužitelji su otkrili da je Garcia Luna, koji je obavljao funkciju ministra javne sigurnosti Meksika od 2006. do 2012. godine, primio milijune dolara mita od kartela Sinaloa, kojeg je predvodio ozloglašeni Joaquin Guzman Loera, poznatiji kao El Chapo. U zamjenu za mito, Garcia Luna je postao ključni saveznik kartela, štiteći njegove članove od hapšenja i pomažući u transportu više od milijun kilograma kokaina iz Meksika u Sjedinjene Države.

“Teško je izraziti razmjere zločina koje je počinio optuženi, smrti i ovisnosti koje su posljedica njegovih djela, te izdaje naroda Meksika i Sjedinjenih Država”, izjavio je američki državni odvjetnik Breon Peace u pismu sucu.

Garcia Luna je suočen s minimalnom zatvorskom kaznom od 20 godina, dok se očekuje da njegov odvjetnik Cesar de Castro podnese vlastitu preporuku o visini kazne.

Tužitelji su dodatno istaknuli da je Garcia Luna vodio dvostruki život – javno surađujući s američkim agencijama za borbu protiv narkotika, dok je u tajnosti primao plaće od kartela Sinaloa. Njegova pomoć kartelu uključivala je savjetovanje o vladinim istragama i suparničkim kartelima.

“Optuženi je počinio ova nečuvena djela dok se javno predstavljao kao neprijatelj narko-kartela i saveznik Sjedinjenih Država,” zaključio je Peace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here