Oglasi - Advertisement

Stanovnici Jablanice opraštaju se od sugrađana koji su poginuli u prošlosedmičnim katastrofalnim poplavama i odronima. Mnogi su izgubili sebi bliske osobe, one s kojima su dijelili svaki trenutak svog života. Taj težak i nenadoknadiv gubitak doživjela je i Elmana Tufek Macić, koja se u svom oproštajnom tekstu prisjetila posljednjih trenutaka provedenih s ljudima koji su joj značili sve na svijetu.

“Ma koliko se trudila, nikada se ovaj osjećaj u grudima neće moći opisati. Jutro je svanulo, a moja Asja ide na autobus. Na stanici se sastajemo moja Adela i ja s djecom. Najnježnije i najodgojenije biće po imenu Edi vadi iz džepa jakne čokoladu na kojoj piše ‘Samo ti’. Spuštajući pogled pun dobrote i stida, daje mi čokoladu i govori: ‘Sretan rođendan, Manći’. Ljubim ga u glavu i zahvaljujem. Zatim mi Adela čestita i kaže: ‘Nisam smjela čestitati prije njega, naljutio bi se'”, prisjetila se Elmana.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Za nju je Edi, plavooki dječak, najbolja duša koju su odgojili njen rođak Vedad i njena najbolja prijateljica Adela. Elmana i Adela su imale običaj da svakog četvrtka piju kafu, ali tog četvrtka, 2. oktobra, dan prije prirodne katastrofe, nisu popile kafu jer je Adela bila zauzeta čišćenjem Edijeve sobe, koju su mu napravili prije nešto manje od mjesec dana. “Prelijepa je bila, baš kako je on želio”, istakla je Elmana.

Irmeli i Jasminu je sljedeći mjesec trebala biti 10. godišnjica braka. “Irmela se zezala na način na koji je samo ona znala. Govorila je: ‘Žuki moj, hajmo obnoviti zavjete i ponoviti svadbu. Ponovo ću obući vjenčanicu. Šta fali, baš bi nam bilo lijepo.’ I bilo je lijepo provesti sve ove godine s vama… Od tog četvrtka prošlo je mnogo dana, a mi se nismo vidjeli i nismo popili našu kafu. Kafa više nije kafa bez njih. Nisam popila ni kafu s Adelom i Vedom. Gorčina stoji tu u grlu i nikada neće proći. Uopće nemaš osjećaj o vremenu. Sati i dani prolaze jedan za drugim, u nadi da ćemo se probuditi iz ovog košmara. Zaista je tako da dragi Allah uzima dobre ljude. Pazite nas odozgo, baš kao što ste nas pazili dok ste bili živi”, navela je.

Elmana je u prirodnoj katastrofi izgubila tetku i tetka, kao i brojne komšije.

Popila je rođendansku kafu, ne znajući da će to biti pretposljednja kafa s najbližima.

“S Elmom pijem kafu i, kao i svaki dan, dolaze nam Irmela i Jasmin, naš Žule. Bila je to posebna rođendanska kafa, ne znajući da je i pretposljednja. Kaže Irmela: ‘Žule i babo (moj tetak) su sat vremena bili u čaršiji jer nisu znali šta da ti kupe’. Zamolila me da odmah otvorim i kažem da li mi se sviđa. Govoreći da nisu trebali ništa, da smo to davno prevazišli, skidam zlatnu mašnu sa crveno upakovanog poklona. Bila je to predivna crna zdjela za voće”, istakla je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here