25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiAko želite oprati auto u dvorištu kuće u Njemačkoj pripremite se za...

Ako želite oprati auto u dvorištu kuće u Njemačkoj pripremite se za kaznu od 100.000 eura

Odlazak u autopraonicu može biti dosta skup. Kao što pokazuje izvješće Njemačke automobilske zadruge za 2019. godinu, oko 40 posto vozača pere svoje automobile jednom mjesečno, gotovo tri četvrtine njih u autopraonici za prosječno 11 eura po pranju ili 130 eura godišnje.

Ako želite uštedjeti trud i trošak i sami oprati automobil kod kuće, moguće je suočiti se s visokim kaznama u nekim iznimnim slučajevima, piše Fenix Magazin.

Zakon o vodnim resursima

Samostalno pranje vlastitog automobila može biti zabranjeno i, ovisno o saveznoj zemlji, može biti kažnjeno kaznama do 100.000 eura. Razlog tome je tzv. Zakon o vodnim resursima (WHG), koji zabranjuje korištenje otrovnih tvari ili tvari koje onečišćuju vodu koja potom ide u podzemne vode (članak 48. WHG).

Prema tome, prilikom pranja automobila na privatnom posjedu mora se isključiti mogućnost da nastala prljava voda prodre u tlo. Zbog toga je pranje automobila hemijskim sredstvima za čišćenje u vlastitom vrtu ili dvorištu obično zabranjeno.

Jedinsteni propisi

Budući da zakon predviđa jedinstvene propise, provedba zahtjeva WHG-a prepuštena je samim općinama. Stoga, dok je u nekim zajednicama pranje automobila čistom vodom dopušteno, u drugim zajednicama to može biti zabranjeno zbog mogućnosti onečišćenja vode ostacima ulja.

Na primjer, kazna za onečišćenje podzemnih voda velikim količinama drugih tekućina koje zagađuju vodu u saveznoj zemlji Saska iznosi do 100.000 eura.

Ako planirate oprati automobil, svakako se prethodno trebate informirati u uredu za komunalni red u dotičnoj općini ili odvezite svoj automobil na čišćenje u autopraonicu.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI