10 C
Sarajevo
04/19/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiBh. povorka ponosa dobila tužbu protiv policije RS-a zbog napada koji se...

Bh. povorka ponosa dobila tužbu protiv policije RS-a zbog napada koji se dogodio u Banjoj Luci

Bosanskohercegovačka povorka ponosa dobila je tužbu protiv MUP-a Republike Srpske zbog njihovog odbijanja da pruže informacije o policajcima koji su bili na dužnosti tokom napada na aktiviste i aktivistice Povorke u martu prošle godine u Banjoj Luci.

 

Pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH, Bh. povorka ponosa je u maju prošle godine zatražila od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) informacije o tome da li je nakon napada na njihove aktiviste i aktivistice 18.3.2024. godine, ova institucija izdala javno saopštenje o propustu policije da interveniše i spriječi napad i ukoliko ne, da li to planira i kada, u skladu s odredbama zakona koje nalažu takav postupak. Dodatno, Povorka je tražila podatke o sprovođenju interne istrage, kao i informacije o policajcima koji su tog dana bili na dužnosti.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, MUP RS je odbio dostaviti podatke o policijskim službenicima, na što je Povorka uložila tužbu. Okružni sud u Banjoj Luci je 15.12.2023. godine, slijedeći preporuku Ombudsmana, usvojio zahtjev Povorke i naložio MUP RS da dostavi tražene informacije.

“Nesporno je postojanje javnog interesa, gledajući konkretni slučaj, kada su se policijski službenici držali pasivno, posmatrajući nasilničko ponašanje, kako navode, za sada još uvijek nepoznatih lica”, naveo je Sud u obrazloženju.

Navedeno je također da nema uslova za primjenu izuzetaka koje bi opravdale odbijanje Ministarstva unutrašnjih poslova da pruži tražene informacije, s obzirom na to da se ne radi o ličnim interesima ili privatnosti policijskih službenika, već o informacijama koje nadležno tijelo mora dostaviti. Tražene informacije odnose se na službenu dužnost policijskih službenika, stoga se ne mogu primijeniti lični interesi ili izuzeci predviđeni Zakonom o slobodi pristupa informacijama.

Nakon napada u Banjoj Luci, pravni tim Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa podnio je šest žalbi Instituciji ombudsmana za ljudska prava u BiH, od kojih je do sada dobio povratne informacije o samo jednoj.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI