13.8 C
Sarajevo
06/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaSci-techBritanski institut: Vještačka inteligencija ukida 7,9 miliona radnih mjesta?

Britanski institut: Vještačka inteligencija ukida 7,9 miliona radnih mjesta?

Razvoj vještačke inteligencije (AI) bi mogao dovesti do ukidanja skoro osam miliona radnih mjesta u Velikoj Britaniji, a najugroženije kategorije su žene, mlađi radnici i zaposleni koji su slabije plaćeni, navodi se u novom izvještaju Instituta za istraživanje javnih politika (IPPR).

Institut je istakao da će uvođenje novih AI tehnologija u narednih tri do pet godina prema „najgorem mogućem scenariju” najviše ugroziti poslove sa skraćenim radnim vremenom, početničke pozicije na poslu i administrativne poslove, prenosi Guardian.

Veliki broj britanskih kompanija usvaja generativne AI tehnologije, koje mogu da čitaju i kreiraju tekst, podatke i softverski kod, kako bi automatizovali svakodnevne zadatke na radnom mjestu, piše RTCG.

Analizirajući 22.000 zadataka u privredi koji pokrivaju svaku vrstu posla, IPPR je rekao da je 11 posto zadataka koje trenutno obavljaju radnici ugroženo.

Ovo bi, međutim, moglo da se poveća na 59 posto zadataka u drugom valu kako se tehnologije razvijaju za rukovanje sve složenijim procesima.

Vještačka inteligencija već umije da zamijeni neke radnike koji obavljaju rutinske zadatke, naprimjer u administraciji, a AI tehnologije bi kasnije mogle da obave i složenije zadatke kao što su kreiranje baze podataka, pisanje tekstova ili grafički dizajn.

IPPR je objavio i „najbolji mogući scenarij” usvajanja AI, prema kome bi britanska ekonomija mogla da poraste za četiri posto, odnosno za 92 milijarde funti godišnje, uz očuvanje svih radnih mjesta.

Generativna vještačka inteligencija bi mogla da dovede do velikih poremećaja na tržištu rada ili da potakne ekonomski rast, a u svakom slučaju će promijeniti živote milione ljudi, izjavio je viši ekonomista IPPR-a Karsten Jung.

On je ipak dodao da „tehnologija nije sudbina” i da vlade zemalja, poslodavci i sindikati imaju priliku da sada donesu ključne odluke za dobro upravljanje vještačkom inteligencijom.

– Ako uskoro ne reaguju, možda će biti prekasno – zaključio je Jung.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI