32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijesti“Bus/kombi banke” stižu u Republiku Srpsku

“Bus/kombi banke” stižu u Republiku Srpsku

Manje lokalne zajednice u Republici Srpskoj uskoro bi mogle barem djelimično riješiti problem nedostatka bankarskih usluga. Biće to realizovano na način da se bankama omogući da budu “u pokretu”. Takozvane bus/kombi banke stižu u RS.

Pa tako kombi koji je ustvari šalter banke, će na ovakav način moći da stigne do onih lokalnih zajednica koje imaju problem sa nedostatkom bankarskih usluga. Šalter će biti napravljen na način da će nuditi sve vrste usluga: isplate, uplate, transferi, a imaće i bankomat na kojem će se moći podizati novac.

Ovo je i kao tačku dnevnog reda na NSRS predložio njen predsjednik Nenad Stevandić.

“Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima To je nešto što postoji u Srbiji, to su mobilne kancelarije banaka i bankomata i potrebno je da ga usvojimo da bi se moglo to uraditi i u RS s obzirom da su prijatelji i kolege iz Srbije obezbjedili da u RS postoji kombi koji hoda po selima ili gradovima gdje nema , odnosno gdje su ukinuti šalteri i banke pa bi u toj mobilnoj kancelariji ljudi mogli da plate račune , dignu novac i to bi bilo veliko olakšaje za velike građane”, rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Nekoliko opština u RS ima problem sa nedostatkom banaka ili bankarskih usluga u blizini, kao što su: Rudo, Kalinovik, Čajniče, Drvar, Petrovac, Drinić, Ribnik… Kombi bi svaki dan bio u različitim ili nekoliko različitih mjesta.

Ovaj poduhvat, ranije je još najavljivao i direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput, rekavši da je njihov Upravni odbor donio odluku o izmjeni procedure , čime je omogućeno bankama da imaju “mobilnu banku”.

“Razgovarali smo već sa nekoliko banaka i jedna od njih izrazila je spremnost da investira. Očekujemo da u narednih 60 ili 90 dana imamo prvu mobilnu ekspozituru u RS” rekao je Šuput sredinom aprila.

Ovakvoj ideji obradovali su se i pojedini načelnici opština koji imaju problema sa nedostatkom banaka, ali i građani, rekavši da za ostanak građana u RS moraju se prvenstveno obezbjediti osnovne potrebe.

Pojedini građani izrazili su problem da do prve banke putuju i do 120km. U nedostatku autobuskih linija, pojedini plaćaju i taxi. Cijena je polovina penzije najstaratije kategorije društva. Pojedine lokalne zajednice već 10 godina nemaju poslovnicu banke.

Bus/Kombi banke već postoje u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI