13.8 C
Sarajevo
06/13/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiDecenija od stravičnih poplava: Te kobne 2014. godine BiH je bila pod...

Decenija od stravičnih poplava: Te kobne 2014. godine BiH je bila pod vodom, cijela država bila uključena u akciju pomoći

Tačno decenija je prošla od kako je veliki dio Bosne i Hercegovine bio pod vodom zbog stravičnih poplava koje se pogodile našu zemlju i region.

Količina kiše uobičajena za više od tri mjeseca

Te 2014. godine kiša je neprestalno padala, a padavine su prešle rekorde od kako se vrše mjerenja. Samo u razdoblju od 48 sati (13-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Hercegovine oko 150 litara po kvadratnom metru. Ekstratropska ciklona je izlila količinu kiše koja je uobičajena za više od tri mjeseca, na Srbiju, Hrvatsku, i Bosnu i Hercegovinu.

Iz korita su se izlile rijeke mnoge rijeke – Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge. Poplavljeni su Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja.

Ugroženo je bilo područje uz rijeku Savu.

Voda je u samo nekoliko minuta, 15. maja , poplavila šire područje Doboja.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je 15. maja stanje prirodne nesreće, a Vlada RS je 17. maja proglasila izvanrednu situaciju na cijelom području entiteta

Najmanje 21 osoba je poginula u poplavama, a na hiljade su evakuirane iz svojih domova.

Najviše ljudskih žrtava bilo je u Doboju gdje je pronađeno više leševa, a za neke se smatralo kako ih je rijeka Bosna donijela iz okolnih gradova. Žrtava je bilo i u Maglaju, Bosanskom Šamcu, Bijeljini, Bratuncu, Srbcu, Žepču, Modriči, Sanskom Mostu…

Tada su aktivirana mnogobrojna klizišta i srušeni su stambeni objekti. U prekidu su bile brojne komunikacije, porušeni su pojedini mostovi. Do nekih mjesta se moglo stići samo čamcima ili helikopterima. Pojedinci su pokušali zloupotrijebiti tešku humanitarnu situaciju, tako što su povećali cijene hrane i vode.

Centar za ukljanjanje mina upozorio je da je zbog poplava i klizišta došlo do pomjeranja pojedinih minskih polja koja su već ranije označena. Ugrožena su bila područja Doboja, Maglaja, Posavine i Unsko-sanske županije.

Poplave su nanijele ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavilo je izaslanstvo Evropske unije u Sarajevu prenoseći sažetak konačnog izvještaja o posljedicama poplava, koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci.

Precizna je procjena kako su štete dosegnule iznos od 3,98 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 2,04 milijardi eura.

Tih dana ponovo smo svjedočili ogromnoj solidarnosti građana, a u akciju pomoći poplavljenim područjima bila je uključena cijela BiH. Podršku su dale vjerske zajednice u BiH, sveučilišta, nogometni klubovi i njihovi navijači.

Prikupljanje pomoći

Humanitarnu pomoć prikupljali su Caritas BK BiH odlukom predsjednika mons. Franje Komarice, HO “Merhamet” MDD, Crveni križ Federacije BiH, Rijaset IZ BiH.

Javno preduzeće Autoceste obavijestilo je da je za sve one koji prevoze pomoć, korištenje autoceste besplatno.

Vlada Norveške je odobrila 43 miliona norveških kruna (10 milion KM) za pomoć BiH i Srbiji.

U akciju pomoći uključila se i svjetski poznata zvijezda Anđelina Đoli (Angelina Jolie) koja je donirala 50.000 dolara za stradale u BiH i Srbiji. Pomogli su i Zlatan Ibrahimović, švedski reprezentativac, Adnan Ćatić alias Felix Sturm, svjetski prvak u boksu, Vincent Tan, vlasnik FK Sarajevo koji je odlučio donirati 225.000 KM.

Građani su također nesebično pomagali i učestvovali u prikupljanju osnovnih potrepština za one najugroženije, čistili područja nakon poplava, pomagali starima i iznemoglima…

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI