13 C
Sarajevo
04/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiDeset dana od tragedije u Binježevu i eksplozije plina: Otac prebačen u...

Deset dana od tragedije u Binježevu i eksplozije plina: Otac prebačen u Zagreb, majka oplakuje sina

Prije deset dana, pola sata prije ponoći, stravična eksplozija uznemirila je mještane Binježeva i Hadžića. Brzo je ustanovljeno da je eksploziju izazvao plin. Nažalost, poginuo je mladić Mirza Delija, dok su njegovi roditelji povrijeđeni. Otac Hamdo teže je povrijeđen. 

Sablasna građevina

U međuvremenu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu koja će pokazati kako je došlo do eksplozije. Reporter “Dnevnog avaza” jučer je posjetio mjesto tragedije. Topljenje snijega s krova garežom uprljane kuće jedini je zvuk koji je dopirao iz sablasne građevine.

Izvaljen zid od kupatila, ostaci kućanskih aparata samo su tužni podsjetnici da je nekoć u ovoj kući bilo života. Ispred kuće automobil Peugeot, metalik sive boje. U vrijeme našeg dolaska upravo ga je parkirao mladić. Ispostavit će se da je rođak unesrećene porodice.

Saznajemo da je Hamdo, otac rahmetli Mirze, prebačen na liječenje u Zagreb. Da je majka Aida u velikom šoku. Da su vještaci i istražitelji već na dobrom tragu da utvrde kako je došlo do eksplozije.

Opasnost od rušenja

– Inače, mi ćemo angažirati advokata, porodica ne želi nikakvu komunikaciju s medijima – dodaje rođak porodice koji se predstavio kao Emir.

Na ulaznoj kapiji stoji osmrtnica za stradalog Mirzu te natpis “opasnost od rušenja”. Ne tako davno, ovo je bila najljepša i najveća kuća u selu.

Tužilac angažirao tri vještaka

– Postupajući tužilac je u navedenom predmetu angažirao tri vještaka – vještaka za protupožarnu zaštitu i vještake iz oblasti građevinske i mašinske struke, kojima je izdao naredbe za vještačenje. Također, radi se na pregledu i analizi dokumentacije u KJKP “Sarajevogas”. O narednim radnjama ovisit će i daljnje postupanje u predmetu – rečeno je za portal “Avaza” iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI