5.5 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijesti"Diaspora Invest": Konjic postao dio popularnog projekta

“Diaspora Invest”: Konjic postao dio popularnog projekta

Danas je u Sarajevu potpisan memorandum o partnerstvu između USAID – a i 20 jedinica lokalne samuprave u Bosni i Hercegovini, među kojima je i Grad Konjic.

Memorandumom je definisano da se zajedničkim aktivnostima razvijaju lokalni grant programi i provode aktivnosti uključivanja dijaspore u ekonomski i društveni razvoj lokalnih zajednica.

Tokom potpisivanja ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy sastao sa načelnicima i gradonačelnicima partnerskih zajednica sa kojima su razmijenjene ideje i očekivanja od novog modaliteta saradnje kroz USAID projekat “Diaspora Invest”.

U saradnji sa USAID-om dogovorena je tehnička podrška za uključivanje dijaspore u lokalni razvoj i uspostava lokalnih razvojnih fondova za podršku investicijama dijaspore.    “USAID projekat ‘Diaspora Invest’ će osnažiti kapacitete jedinica lokalne samouprave za efikasno uključivanje dijaspore u lokalni razvoj.  Zajedno sa partnerskim lokalnim zajednicama, USAID će podržati uspostavljanje lokalnih fondova za podsticanje investicionih projekata dijaspore u partnerskim lokalnim zajednicama. Radit ćemo na podršci jedinicama lokalne samouprave da podstaknu direktna ulaganja dijaspore i druge oblike doprinosa dijaspore lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju u svrhu omogućavanja novih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i intervencija u smislu transfera znanja, prema međusobno usaglašenim osnovama”, napominju iz projekta.

“20 partnerskih gradova i opština/općina potpisivanjem ovog sporazuma šalju jasnu poruku o spremnosti da budu atraktivna destinacija za ulaganja dijaspore, te potvrđuju svoju opredijeljenost otvorenoj i transparentnoj podršci privredi”, napominju iz Projekta.

Današnji potpisnici, lokalni partneri projekta, su: Bosanska Krupa, Brčko Distrikt BiH, Cazin, Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Maglaj, Modriča, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče. U narednom periodu se očekuje uspostava lokalnih fondova za podršku investicijama dijaspore, koji će biti finansirani od strane USAID projekta “Diaspora Invest” i partnerskih lokalnih zajednica.

 

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI