10.5 C
Sarajevo
04/19/2024
Jutarnji
NaslovnicaShowbizDragana Mirković emotivna nakon razvoda: Učinila sam sve da spasim zajednicu koju...

Dragana Mirković emotivna nakon razvoda: Učinila sam sve da spasim zajednicu koju smo nekada imali

Kad je Dragana Mirković (56), jedna od najvećih folk zvijezda, objavila da se rastaje nakon 24 godine braka s Tonijem Bijelićem, ekipa 24sata.hr sjela s njom u njenom dvorcu nadomak Beča.

Trudila se ostati čvrsta i dostojanstvena, kakva je bila tokom cijelog gostovanja u dvorcu, no na trenutak su je savladale emocije. Koliko god se kroz život uspjela izboriti s teškim situacijama, činjenica da se sa svojom ljubavi i ocem svoje djece razilazi vidno joj teško pada.

– Ovo mi je sad jako teško razdoblje, kao i 199.. Imam jako teško razdoblje, no kad mi je najteže, tad sam i najjača – rekla nam je Dragana i obrisala suze.

O detaljima razvoda još nije spremna govoriti, ali je dala naslutiti kako nije imala drugog izbora te da mirenje nije opcija. Kako je u saopćenju objasnila, zadnje tri godine s mužem se nije slagala.

– Već dugi period moj odnos s Tonijem nije više ono što je bio, a mi praktično vodimo odvojene živote i tri godine ne živimo pod istim krovom. Uprkos svim nepomirljivim razlikama, zbog dobrobiti svoje porodice i zato što sam tako odgojena, učinila sam sve da spasim zajednicu koju smo nekada imali. Shvatila sam da veću štetu činim svojim najmilijima ostajući na silu u nečemu što odavno ne funkcionira nego stavivši točku na naš brak – napisala je.

Stigli ranije

U utorak je ekipa 24sata.hr od Zagreba do dvorca Ebenfurt u Austriji imali tri i po sata ugodne vožnje autom. Toliko će se i vlasnica dvorca, Dragana Mirković, voziti u maju do Arene Zagreb, gdje će proslaviti 40 godina karijere. Intervju je trebao početi u 15 sati. Naravno, novinari su stigli satima ranije i čekali. Rečeno im je da, kada dođu ispred dvorca, nazovu jednog od zaposlenika, koji bi ih trebao pustiti unutra.

– Pozdrav, mi smo iz 24sata. Tu smo radi intervjua s Draganom, rekli su nam da se vama javimo – predstavili smo se. S druge strane čuo se veseo ženski glas.

– O, super. Sad ću poslati nekog po vas.

Bila je to Dragana. Vrata je otvorila njena prijateljica i vizažistica Ivana.

– Uđite, uđite. Idemo odmah do dnevnog boravka – rekla je.

Do dnevnog boravka na drugom od šest spratova dvorca imali su šta i vidjeti. U unutrašnjem dvorištu, koje služi za proslave, parkirana su bila tri Rolls Roycea, nekoliko Mercedes Maybach Coupea i jedan Porsche.

– To su igračke mojeg muža, mene to ne zanima – rekla je Dragana poslije u obilasku.

Ivana ih uvodi u privatni stan, gdje ih dočekuju dvije sluškinje i bijele papuče. Pitaju ih da se izujemo, kažu da mogu ako žele. Tako su i napravili. Dok su čekali Draganu i gledali luksuz koji se ne viđa svaki dan, jednostavno nisu znali što mogu očekivati od žene koja posjeduje ovakvo bogatstvo. Stigla je za pet minuta. Našminka, sređena i nasmijana. Bila je u štiklama te izbjegavala stati na tirkizni tepih. Pristala je na fotografiranje, snimanje i obilazak dvorca. Ni u jednom trenutku nije rekla da nešto ne može.

– Vi znate da je ovo ekskluziva. Ovdje još niko nije bio – rekla je s osmijehom.

U tom trenutku nisu znali o kakvoj ekskluzivi govori jer je tek predvečer priznala da se rastaje. Sa svojim zaposlenicima razgovara kao da i ona radi s njima taj posao, a kako je rekla, nije joj problem zasukati rukave i obrisati prašinu ili spremati večeru za veća okupljanja.

Ponosna na sebe

– Ovdje nije bilo ničega – rekla je dok su se spuštali na prvi sprat. Ne krije koliko je ponosna na sebe što je učinila s ovim dvorcem, koji je od 2. svjetskog rata bio ruševina. Tokom obilaska Dragana je bila vrlo emotivna. Suze bi krenule čim bi se sjetila nekih teških vremena u karijeri i početka restauracije dvorca. Tad još nisu znali kakve joj se misli motaju po glavi.

Nakon jednosatne ture obilaska dvorca vratili su se u dnevni boravak. Imali su samo još nekoliko pitanja vezanih za humanitarnu turneju “Do poslednjeg daha” te napuštanje Srbije i odlazak u Beč krajem 1990.-ih nakon udaje za Hrvata Tonija Bijelića…

– Molim vas, samo da se presvučem. Što ćete vi popiti? Jeste za kafu ili čaj, molim vas, meni jedan kakao – zamolila je Dragana svoje zaposlenike.

Vratila se u crnoj haljini i natikačama, noge je podignula na kauč i uzela šolju kakaa. Svjetla su bila prigušena te je zavladala prava kućna atmosfera zbog koje zaboravite da ste u dvorcu. Za sebe kaže da je obična i kvalitetna žena upravo zbog svojih razmišljanja te odnosa prema ljudima.

– Imam pravo to reći. Znam da sam kvalitetan čovjek. Puno sam proplakala u karijeri, i to najviše zbog svojeg odgoja. Bolno je biti dobro odgojen. Sve što me boljelo i činilo sretnom dovelo je do toga da ljudi za mene kažu da čvrsto stojim na zemlji. Uvijek sam birala teži put, a da nisam, možda bih bila uspješnija.

– To je bio pakao svima nama. Nije bilo lako ostati neobilježena i ne pripadati nikome. Znam koliko sam se borila za to. Volim ljude. Imam prijatelje u Bosni i Hrvatskoj. Da sam se opredijelila za bilo koga, ne bih im mogla pogledati u oči. Bilo je teško. Od 1991. do 2000., dok nisam otišla, stvarno mi nije bilo lako – govori Dragana.

Godine 1999. upoznala je Tonija Bijelića te se preselila u Beč.

– Bila sam vrlo hrabra i neviđeno sam riskirala. Niko mi ništa nije uradio u Srbiji, nisu čak ni javno rekli: ‘Zašto za njega, a ne za nekog drugog?’. Zbog toga sam ponosna na ljude u Srbiji. Nisu mi zamjerili što je on Hrvat, više su mi tu u inostranstvu zamjerili. Sve sam ostavila. Došla sam s mišlju da se nikad više neću baviti muzikom. Trebao mi je bijeg od svega što me okruživalo. Imala sam potrebu pobjeći – priča nam.

Toni, Bečanin rodom iz Bosne i Hercegovine, bio je njena prilika za bijeg.

– On je bio normalan čovjek. To mi je bilo potrebno, to i da osnujem porodicu. To sam tražila, a za ostalo sam znala da ću moći. Uvijek sam sve sama mogla. On je bio lijep momak, vozio moćan auto, kao i svi ovdje. Nema stan, OK, zaradit ćemo ga. Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta ‘lokomotiva’, kako me zove moja ekipa. On je umio pratiti me i zajedno smo mnogo toga napravili, ali riskirala sam puno – kaže ona.

Za Tonija se udala 2000. godine. On je živio u momačkom unajmljenom stanu od 50 kvadrata. Dragana je živjela u jednoj od najvećih i najljepših kuća u Beogradu.

Nema pomoć

– Imala sam 32 godine. Htjela sam djecu i nekoga ko nije s estrade. Nisam ni puno birala. Pokazalo se da nisam pogriješila, bez obzira na sve što je bilo i što će biti. Zadovoljna sam, imam dvoje divne djece. I dalje radim kao da nemam ništa jer smatram da čovjek treba raditi, a u ovom trenutku radim da bih drugima pomogla.

Cijeli prihod od koncerta u Zagrebu Dragana donira dječjem domu, a produkciju cijele turneje plaća sama. Kako je otkrila, dječjem domu darovat će 20.000 eura, a na humanitarnu akciju odlučila se prije dvije godine.

– Nije me sramota reći da ja sad nemam novca. Takvo je vrijeme. Moj posao je pošten. Nemam pomoć ni od koga, sve ovo što vidite oko koncerata to sam samo ja, ali ja to tako želim. Čovjek si nekad treba i napraviti težak period, mene nitko na ovo nije tjerao. Nije bitno imam li novca. Trenutno ga nemam, sve je otišlo na turneju i humanitarne koncerte – rekla nam je.

Nakon objave o razvodu mobitel joj nije prestao zvoniti. Samo ga je ugasila.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI