5.5 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaMagazinDraženka Panić je jedina žena pilot u Oružanim snagama BiH: "Kada se...

Draženka Panić je jedina žena pilot u Oružanim snagama BiH: “Kada se udruže snaga i želja za uspjehom, nemoguće ne postoji”

Kako izgleda biti mlada žena, u drugoj državi čiji je jezik potpuno nepoznat, na akademiji gdje dominiraju  muške kolege, pa se treba izboriti za svoje mjesto, zna Draženka Panić.

Sa nepunih 21 godinu, spakovala je stvari i iz malog Kneževa, zaputila se u Grčku, u Atinu  na Vojno-vazduhoplovnu akademiju. Danas je jedina žena pilot u Oružanim snagama (OS) BiH.

– Izabrala sam studije na Vojno-vazduhoplovnoj akademiji, prvenstveno zbog strastvenog interesa za vazduhoplovstvo. U početku sam razmišljala o karijeri u policiji, ali se neočekivano otvorila prilika za vojnu službu što me je kasnije dovelo do mogućnosti studiranja u Grčkoj – kaže Draženka za Hercegovina.info.

Pored same Akademije, koja zahtijeva predan rad i posvećenost, Draženka je bila u još većem problemu. Grčki jezik joj je bio stran i u startu je bila korak iza svih kolega kojima je to maternji jezik. Ali kada se udruže snaga i želja za uspjehom, nemoguće ne postoji.

– Najizazovnija prepreka, tokom školovanja bio je upravo jezik sa kojim sam se tada prvi put susrela i koji je bio izuzetno težak. Nakon jezičke barijere, dodatne poteškoće su bile te što tamo nisam imala nikoga od porodice. Ipak, upoznala sam dosta divnih ljudi, sa kojima sam i danas u kontaktu i vjerujem da ćemo ostati doživotni prijatelji – istakla je Draženka koja je i Aakdemije, nakon pet godina školovanja, izašla kao najbolji strani student u klasi.

Kada prođe teorijski dio, kada se nauči i znanje dovede do savršenstva, treba biti spreman na ono za što se godinama školovala. Pilotiranje. Koliko god se naučila sva pravila, procedure kako se što radi, nije svejedno sjesti u kabinu i krenuti.

– Kada sam imala prvi “solo let” (samostalno letenje bez instruktora), prije samog ulaska u avion je postojala mala trema, ali kada sam izašla na pistu za polijetanje i u momentu polijetanja, sva trema je nestala. Jednostavno moraš biti fokusiran na trenutak i da uradiš sve ispravno, onako kako si naučio sa instruktorom – kaže ona

Danas, na avionu “Diamond Katana” ima 48 sati naleta, a na helikopteru čija je obuka još uvijek u toku ima 11 sati naleta i tu još uvijek leti sa instruktorom.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI