32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiDržavna televizija Slovenije po prvi put uživo prenosila Bajram namaz

Državna televizija Slovenije po prvi put uživo prenosila Bajram namaz

Televizija Slovenije je u srijedu, 10. aprila, po prvi put u svojoj povijesti uživo prenosila Bajram-namaz iz Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani, saopćila je agencija Mina.

 

– Prijenos Bajram-namaza na Drugom programu nacionalne televizije predstavlja važan korak ka priznavanju i poštovanju vjerske različitosti u Sloveniji. Iako se čini da je to mali korak za slovensko društvo, ovaj događaj za članove Islamske zajednice, koji predstavljaju drugu po veličini vjersku zajednicu u Sloveniji, od velike je važnosti – izjavio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija Nevzet-ef. Porić

Muftija Porić smatra da ovakva odluka Televizije Slovenije, ne samo da utire put boljem razumijevanju i međusobnom poštovanju između različitih vjerskih zajednica, već simbolizira i priznavanje vjerske slobode i jednakosti u Sloveniji.

– Iskreno zahvaljujemo upravi RTV Slovenije na podršci i realizaciji prijenosa Bajram-namaza i prigodnog programa iz džamije u Ljubljani, čime je omogućila da ovaj značajan događaj dopre do šire publike. Ovaj historijski trenutak važan je korak ka inkluzivnijem i raznovrsnijem slovenskom društvu – kazao je muftija Porić.

Na Bajram-namazu u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana prisustvovalo je više hiljada ljudi, a bajramsku hutbu na slovenskom jeziku održao je muftija mr. Nevzet-ef. Porić, javila je agencija Mina.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI