15 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiDženis Kadrić i Alem Hodović predati u nadležnost Tužilaštva BiH

Dženis Kadrić i Alem Hodović predati u nadležnost Tužilaštva BiH

Dženis Kadrić i Alem Hodović, osumnjičeni za više krivičnih djela, jutros su predati u nadležnost Tužilaštva BiH. Oni su uhapšeni u akciji “Consigliere” u srijedu ujutro nakon čega je izvršena kriminalistička obrada u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo.

U pretresima imovine koju koriste Alem Hodović i Dženis Kadrić policija je zaplijenila novac, skupocijene automobile i oružje. Oni se terete da su počinili krivično djelo “Organizovani kriminal”, u vezi sa krivičnim djelom “Pranje novca”.

Akcija je izvedena u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA).

Kako je saopćila sarajevska policija, izvršeni su pretresi objekata koje koriste osumnjičeni na području općina Centar i Novi Grad.

U pretresima je pronađena i izuzeta značajna količina gotovog novca u EUR i BAM valuti, više komandno-komunikacijskih uređaja, četiri puške i četiri pištolja, dva motorna vozila (Toyota Land Cruiser i Land Rover Defender), poslovna dokumentacija te drugi predmeti od interesa za istragu.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva “Consigliere” sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog s neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog kaznenim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine.

Kadrić i Hodović su se ranije dovodili u vezu sa Edinom Gačaninom koji je okarakterisanDž kao jedan o najvećih svjetskih trgovaca drogom.

On je nedavno sklopio sporazum sa tužilaštvom u Nizozemskoj nakon čega je sud osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura.

Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Rotterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Za Gačanina se piše da je rukovodio transportom kokaina u Evropu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterisala da je vođa tzv. “super kartela” koji je djelovao iz Dubaija i koji je sarađivao s irskim klanom Kinahan, talijanskim Raffaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem.

Gačanin se, podsjetit ćemo, nalazi i na američkoj listi sankcija na koju ga je ministarstvo finansija SAD-a stavilo u martu prošle godine, prenosi klix.ba.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI