5.5 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaSci-techElon Musk ugrađuje prvi čip u mozak čovjeka

Elon Musk ugrađuje prvi čip u mozak čovjeka

Prvi pacijent primio je implantat od startupa Neuralink, kompanije za čipove u mozgu, u nedjelju i uspješno se oporavlja, izjavio je osnivač tvrtke i milijarder Elon Musk.

“Inicijalni rezultati pokazuju obećavajuće otkrivanje impulsa neurona”, rekao je Musk u objavi na društvenoj medijskoj platformi X u ponedjeljak. Impulsi predstavljaju aktivnost neurona, koje Nacionalni institut za zdravlje opisuje kao stanice koje koriste električne i hemijske signale kako bi širile informacije po mozgu i tijelu.

Američka Agencija za hranu i lijekove (U.S. Food and Drug Administration – FDA) dala je prošle godine odobrenje kompaniji da provede svoje prvo ispitivanje implantata na ljudima, što predstavlja ključni korak u ambicijama ove startup tvrtke da pomogne pacijentima u prevladavanju paralize i niza neuroloških stanja. U septembru je Neuralink izvijestio da je dobio odobrenje za regrutiranje sudionika za ljudsko ispitivanje. Studija koristi robota za hirurško postavljanje implantata između mozga i računala (brain-computer interface – BCI) u područje mozga koje kontroliše namjeru pokreta, kako je prethodno izvijestio Neuralink, dodajući da je njihov početni cilj omogućiti ljudima kontrolu tipkovnice samo pomoću svojih misli.

Implantati “ultrafinih” niti pomažu u prijenosu signala u mozgovima sudionika, izjavio je Neuralink.

Prvi proizvod Neuralinka nazvat će se Telepatija, rekao je Musk u odvojenoj objavi na X platformi.

Kompanija se suočava s pozivima za provjeru njenih sigurnosnih protokola. Reuters je izvijestio ranije ovog mjeseca da je tvrtka kažnjena zbog kršenja pravila američkog Ministarstva prometa (U.S. Department of Transportation – DOT) u vezi s prijevozom opasnih materijala. Vrijednost tvrtke iznosila je oko 5 milijardi dolara prošlog juna, ali četvero zakonodavaca krajem novembra tražilo je od američke Komisije za vrijednosne papire i burze (U.S. Securities and Exchange Commission) da istraži je li Musk obmanuo ulagače o sigurnosti svoje tehnologije nakon što su veterinarski zapisi pokazali probleme s implantatima na majmunima, uključujući paralizu, napadaje i oticanje mozga. Musk je napisao u objavi na društvenim medijima 10. septembra da “nijedan majmun nije umro kao rezultat Neuralinkovog implantata.” Dodao je da je kompanija odabrala “terminalne” majmune kako bi smanjila rizik za zdrave jedinke.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI