20 C
Sarajevo
07/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaZanimljivostiEvo koje rase mačaka žive najduže

Evo koje rase mačaka žive najduže

Studija koja je proučavala životni vijek hiljada mačaka u Velikoj Britaniji otkrila je značajne razlike između različitih rasa. Naučnici su odlučili da sprovedu studiju nakon što su zaključili da ne postoji dovoljno opsežnog istraživanja o dugovječnosti mačaka, ističući značajan jaz u poređenju sa studijama na psima.

Ukrštene rase

Istražujući podatke o skoro 8.000 mačaka koje su uginiule između 2019. i 2021. godine, britanski naučnici su otkrili da je njihov prosječan životni vijek bio otprilike 11.7 godina.

Zabilježeno je i da ženke mačke imaju tendenciju da nadžive mužjake, sa očekivanim životnim vijekom od 12.5 godina, u poređenju sa 11.2 godine, prenosi “Lajv sajens”.

Interesantno je da mačke ukrštene rase imaju tendenciju da žive duže od većine rasnih mačaka, sa očekivanim životnim vijekom od 11.9 godina. Među analiziranim rasama, birmanske i burmanske mačke imale su najduži životni vijek od 14.4 godine, dok su bengalske i sfinks mačke imale najkraći životni vijek od 8.5 i 6.7 godina.

Zanimljivo je da za razliku od pasa, varijacije u životnom vijeku kod mačaka nisu u korelaciji sa karakteristikama kao što je veličina tijela, a naučnici su također primjetili relativne fizičke sličnosti među hiljadama mačaka.

Odgovorne odluke

Nakon analize, stručnjaci su takođe sastavili tablice života, koje su pomogle u predviđanju preostalog životnog vijeka različitih rasa mačaka, kako bi vlasnici lakše mogli da donesu odgovorne odluke o medicinskim tretmanima.

– Ako vaša mačka ima 11 ili 12 godina i očekuje se da će živjeti samo još godinu, onda vjerovatno ne vrijedi raditi ozbiljnu operaciju, na primjer – zaključili su naučnici.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI