13.8 C
Sarajevo
06/13/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijesti“Falio mi je vitamin D pa sam rezervisala karte za Dubai”: Influenserica...

“Falio mi je vitamin D pa sam rezervisala karte za Dubai”: Influenserica Adna Helić nedavno objavljivala slike iz luksuznog hotela. Cijena noćenja – sitnica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u sinoćnjem saopćenju je navelo da je epilog akcije kodnog naziva “Black Tie 2” 23 uhapšene osobe. Akcija je izvedena u saradnji sa SIPA-om i OSA-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Pomenuta akcija provedena je s ciljem dokumentovanja krivičnog djela Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom Pranje novca, krivičnog djela Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Zloupotreba ovlaštenja, Primanje dara ili drugog oblika koristi i krivičnog djela Odavanje tajnih podataka.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europol.

Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda Bosne i Hercegovine.

Kako su mediji otkrili, poznata su neka od imena uhapšenih.

Jedna od njih je 29-godišnja influenserica iz Gračanice Adna Helić. Pripadnici SIPA-e su tokom jučerašnjeg dana pretresali njen kozmetički salon, da bi je na kraju priveli na saslušanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adna Helić (@adnahelic)

Helić je ovdašnja javnost upoznala kada je bahatom vožnjom kroz naseljeno područje gdje je ograničenje 50, vozila 108 km/h, a uz to je snimak podijelila i na društvenim mrežama.

Nju na Instagramu prati 180 hiljada ljudi, a nerijetko ističe život na “visokoj nozi” – brendirana garderoba, putovanja i sl.

Ono što još naglašava je i mukotrpan rad, a na jednoj od fotografija na njenom profilu stoji motivacioni opis: “Ako želite da kupujete stvari bez gledanja na cijenu – radite bez gledanja na sat”.

Nedavno je objavila i fotografije iz luksuznog Address Beach Resorta iz Dubaija, gdje je cijena noćenja za dvije osobe preko 1500 KM.

“Falio mi je vitamin D, pa sam rezervisala karte za Dubai”, napisala je u opisu fotografije.

Nije poznato u kojem je svojstvu obuhvaćena ovom istragom.

Hapšenje FUP-ovaca

Među uhapšenim je i vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić, a koji je osumnjičen da je omogućio pripadnicima FUP-a, koji su navodno čuvali šefa narkokartela Edina Gačanina tokom boravka u našoj zemlji, da rade, vrativši im sigurnosne dozvole.

Šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, također je jedan od uhapšenih u jučerašnjoj akciji. On se sumnjiči da je primio dar o Edina Gačanina, i to navodno skupocjeni Rolex, jer je “dao” slobodne dane pripadnicima FUP-a tokom boravka Gačanina. Posljednje informacije, doduše nezvanične, kažu da sat uopće nije pronađen tokom pretresa.

Tokom iste akcije, priveden je i sarajevski biznismen i vlasnik “Foto Arta” Gordan Memija. Njemu su prvo pretreseni kuća i firma, da bi potom bio sproveden na ispitivanje.

Poznat je identitet i trojice pripadnika FUP-a koji su privedeni – Adnan Ćatić, Emir Druškić i Senad Kadić. Oni se sumnjiče da su prije osam godina u Sarajevu čuvali navodnog vođu narkokartela Edina Gačanina Tita.

Uhapšena su dvojica i bivših pripadnika FUP-a a to su Dražen Čobović i Ibro Miladin, koji se sumnjiče, da su, također, čuvali Gačanina u Sarajevu.

Hapšenja u Zenici i Mostaru

U sklopu iste akcije jučer je priveden na saslušanje i direktor Kantonalne bolnice Zenica Tarik Zulović, te Aida Halać, gradska vijećnica u Zenici. Za sada nije poznato u kojem svojstvu i zbog čega su obuhvaćeni ovom akcijom.

U Mostaru je priveden biznismen Haris Behram, vlasnika kompanije Gold Product koja se bavi raznim poslovima, uključujući i karting. Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, on se direktno povezuje sa Sky aplikacijom.

Incijali svih uhapšenih

A.S., rođen 1986. godine u Sarajevu,

B.J., rođen 1983. godine u Sarajevu,

S.J., rođen 1989. godine u Sarajevu,

I.M., rođen 1983. godine u Sarajevu,

A.H., rođena 1995. godine u Gračanici,

N.S., rođena 1972. godine u Sarajevu,

M.S., rođen 1995. godine u Sarajevu,

M.Š., rođen 1992. godine u Orebiću (Hrvatska),

E.S., rođen 1984. godine u Mostaru,

S.Š., rođen 1993. godine u Sarajevu,

M.S., rođen 1968. godine u Sarajevu,

V.M., rođen 1971. godine u Rijeci (Hrvatska),

S.K., rođen 1983. godine u Sarajevu,

A.Ć., rođen 1989. godine u Sarajevu,

E.D., rođen 1988. godine u Sarajevu,

S.P., rođen 1981. godine u Sarajevu,

D.C., rođen 1979. godine u Sarajevu,

G.M., rođen 1972. godine u Sarajevu,

E.A., rođen 1976. godine u Sarajevu,

E.K., rođen 1986. godine u Novom Pazaru (Srbija),

T.Z., rođen 1981. godine u Zenici,

H.B., rođen 1984. godine u Mostaru,

A.H., rođena 1992. godine u Zenici.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI