32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaLifestyleFrancuz izgubio psa u Grčkoj, pronašao ga godinu dana kasnije na granici...

Francuz izgubio psa u Grčkoj, pronašao ga godinu dana kasnije na granici BiH i Srbije

Kujica Raike je prešla više od 1.000 kilometara od mjesta gdje se izgubila, a pronađena je u Srbiji, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

 

Francuz Remi Dargere, koja je svog psa izgubio prošle godine u blizini grčko-turske granice, pronašao ga je sad u Srbiji.

Nestvarna priča, dostojna jednog filma, oduševila je brojne ljude u Francuskoj i Grčkoj, koji su posljednjih godinu dana pokušavali pomoći Remi da nađe Raike.

Nikom nije jasno kako je ova kujica uspjela sama preživjeti godinu dana, da prijeđe stotine i stotine kilometara preko Balkana, najvjerojatnije u pokušaju da se vrati u Lyon u Francusku, gdje živi njegov gazda. Nju su vidjeli ljubitelji životinja i odveli su je kod veterinara da provjere je li čipirana. Vrlo brzo su saznali da pripada Francuskinji, pa su tako pas i vlasnica ponovo spojeni.

Raika je sa vlasnikom stigla u Grčku 2023. godine, biciklom, u posebno dizajniranoj košarici. Remi je do grčko-turske granice stigla 7. aprila 2023. godine, i tu je izgubio Raiku. Naime, pas se uplašio od lutalica i pobjegao. Remi je tragao za Raikom danima, ali bez uspjeha. Više od mjesec dana je ostala na tom području i uz pomoć volontera je pokušavao da ljubimcu uđe u trag, ali Raike nigdje nije bilo.

“Printali smo plakate sa fotografijom Raike, čak smo snimili Remin zvižduk, sa nadom da bismo tako mogli da je dozovemo. Prečešljali smo ogroman teren, nadajući se da ćemo je naći. Strahovali smo jer tu ima planina, šuma u kojima ima vukova”, rekla je Dora Kirijakidu, jedna od volonterki koja je sudjelovala u potrazi za Raikom.

Dora kaže kako je Remi nakon mjesec dana bezuspješne potrage morao natrag u Francusku, a vlasnik je bila očajan. Niko nije vjerovao da će pas ikad više biti pronađen.

Međutim, godinu dana kasnije stigla je nevjerojatna vijest iz Srbije. U blizini granice sa BiH, članovi jedne organizacije za zaštitu životinja su je pronašli, odveli veterinaru i uz pomoć čipa otkrili kome Reika pripada.

“Kada su uspjeli da pronađu kontakt Remi, pozvali su ga i on je bio luda od sreće. Odmah je za vikend otputovao da je uzme”, ispričala je Dora koja vjeruje da je Raika htjela sama da se vrati sve do Lyona, kod svog vlasnika.

Dora je napisala da Remi nikad nije gubio nadu da će pronaći svog ljubimca. “Nada može pomjeriti planine”, zaključuje Dora.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI