25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiFrancuzi blokiraju članstvo Kosova u Vijeću Evrope zbog Zajednice srpskih općina, imaju...

Francuzi blokiraju članstvo Kosova u Vijeću Evrope zbog Zajednice srpskih općina, imaju i podršku

Vlada Kosova danas je odbacila uslovljavanje članstva Kosova u Vijeću Evrope slanjem nacrta Statuta Zajednice srpskih općina (ZSO) kosovskom Ustavnom sudu. Premijer Albin Kurti izjavio je da je žalosno što saveznici uslovljavaju članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Zvaničnica za informiranje u Vijeću Evrope, Estel Štajner, kazala je da zahtjev Kosova za prijem u tu organizaciju “sada nije na dnevnom redu” sastanka Komiteta ministara država članica koji se održava 16. i 17. maja.

Francuska, uz pridruživanje Njemačke i Italije, zatražila je odgodu odlučivanja o kandidaturi Kosova za članstvo u Vijeću Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, objavio je jučer tiranski Albanian Post pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema istim izvorima, danas se u Strazburu očekuje posljednji sastanak ambasadora zemalja članica prije sastanka ministara, na kojem se očekuje donošenje dugo očekivane odluke o Kosovu.

Tokom tog perioda, piše Albanian Post, zemlje Kvinte su tražile od premijera Kurtija da napreduje po pitanju Asocijacije – ZSO slanjem njenog statuta na razmatranje Ustavnom sudu.

Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je uputila demarš zemljama članicama Vijeća Evrope, tražeći odgodu odlučivanja o Kosovu.

Kako saznaje Albanian Post, očekuje se da ambasadori zemalja članica Vijeća Evrope danas neće uključiti pitanje članstva Kosova u dnevni red majskog ministarskog sastanka.

Prema navodima Albanian Posta, iako njemački stav do sada nije bio jasan, sada se čini jasnim da i Njemačka zauzima stav da Kosovska vlada mora preduzeti konkretne korake po pitanju ZSO kako bi dobila članstvo u Vijeću Evrope.

Francuska, Njemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Kosova u Vijeću Evrope može odložiti do trenutka kada Vlada Kosova dokaže svoju posvećenost sprovođenju ZSO slanjem nacrta statuta Ustavnom sudu.

Treba istaći da to nije podržala Velika Britanija. Prema njima, pitanje ZSO kao produkt briselskih pregovora ne treba miješati sa pitanjem članstva u Vijeću Evrope.

Kurti je ranije govorio da ne postoji bilo kakva veza između pitanja ZSO i članstva Kosova u Vijeću Evrope.

“Ono što se sada čini jasnim jeste da se očekuje odgađanje odlučivanja o članstvu Republike Kosovo u Vijeću Evrope do trenutka kada Vlada Kosova uputi Ustavnom sudu statut ZSO na razmatranje”, piše Albanian Post.

Bez obzira na epilog današnjeg sastanka, postoji tehnička mogućnost da se Kosovo nađe na dnevnom redu nekoliko dana prije ministarskog sastanka.

“Međutim, jasno je da se to neće desiti u nedostatku vidljivog napretka ka implementaciji ZSO, od strane premijera Kurtija”, zaključuje Albanian Post.

Prijem Kosova za sada nije na dnevnom redu sastanka Vijeća Evrope 16. i 17. maja, što je objavljeno na sajtu te organizacije.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI