20 C
Sarajevo
07/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaMuzikaGitara John Lennona prodana za 2,9 miliona dolara, oborila aukcijski rekord Beatlesa

Gitara John Lennona prodana za 2,9 miliona dolara, oborila aukcijski rekord Beatlesa

Lennonova 12-žičana Hootenanny gitara, poznata s albuma i filma Help, nije bila viđena niti svirana pola stoljeća.

Gitara koju je koristio John Lennon prodana je za 2,9 miliona dolara (2,3 miliona funti), postavivši novi svjetski rekord za najskuplje prodanu gitaru na aukciji u historiji Beatlesa.

Akustična gitara Hootenanny, koja je korištena pri snimanju Beatlesovog albuma i filma Help! iz 1965. godine, nije bila viđena niti svirana više od 50 godina.

Instrument je posjedovao škotski gitarist Gordon Waller, koji je kasnije poklonio gitaru menadžerima svoje grupe.

Desetljećima kasnije, novi vlasnici koji su živjeli na selu u Velikoj Britaniji ponovno su otkrili gitaru tijekom preseljenja i stavili je na aukciju s procijenjenom vrijednošću između 485.000 i 647.000 funti.

Gitara je kupljena putem telefonske ponude u Hard Rock Cafeu u New Yorku u srijedu, kao dio dvodnevne aukcije muzičkih ikona koju je organizirala Julien’s Auctions.

David Goodman, glavni izvršni direktor aukcijske kuće, rekao je: “Apsolutno smo oduševljeni i počašćeni što smo postavili novi svjetski rekord prodajom izgubljene Hootenanny gitare Johna Lennona.

“Ova gitara nije samo dio muzičke historije, već i simbol trajnog naslijeđa Johna Lennona.

“Današnja neviđena prodaja svjedoči o bezvremenskoj privlačnosti i poštovanju prema glazbi Beatlesa i Johnu Lennonu.”

Gitara, proizvedena od strane bavarske firme Framus početkom 1960-ih, viđena je u filmu Help! kada grupa izvodi pjesmu You’ve Got to Hide Your Love Away.

Također je korištena tijekom snimanja pjesama Help!, It’s Only Love, I’ve Just Seen a Face i Girl, te na ritam traci za Norwegian Wood koju je svirao George Harrison.

Darren Julien, suosnivač i izvršni direktor Julien’s Auctions, rekao je da je putovao u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi potvrdio autentičnost gitare u kući gdje je bila pohranjena i spasio originalni kovčeg, koji je bio bačen u smeće.

Julien je rekao da je potvrdio autentičnost instrumenta uz pomoć povjesničara Beatlesa Andyja Babiuka i Dannyja Bennetta.

Godine 2015., Julien's je prodao drugu Lennonovu gitaru: J-160E Gibson akustičnu gitaru koja je bila ukradena od njega i nesvjesno kupljena od strane glazbenika kasnih 1960-ih, koja je postigla cijenu od 2,4 miliona dolara (1,6 miliona funti u to vrijeme).

Tvrtka je prodala bubnjeve koje je koristio Ringo Starr za 2,2 miliona dolara, kao i kopiju Bijelog albuma koja je bila u njegovom vlasništvu.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI