32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiGrađanima Srbije masovno stižu pozivi za vojsku: Ako se ne odazovu, prijete...

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojsku: Ako se ne odazovu, prijete im oštre kazne

Posljednjih nekoliko sedmica građanima Srbije, vojnim obveznicima, masovno stižu pozivi za vojne vježbe na njihove adrese. Odlazak na njih često zahtijeva odsustvo s radnog mjesta ili fakulteta, pa se mnogi ne odazovu, iako se radi o zakonskoj obavezi koja za posljedicu može imati novčane ili zatvorske kazne.

“U sandučiću sam našao ceduljicu za neisporučenu poštu, pogledao sam odakle je poslana i nazvao. Iznenadio sam se kada su mi se javili iz vojnog odsjeka. Rekli su mi da je u pitanju poziv za vojne vježbe, pitali su me koje sam godište i objasnili da rade upis u rezervni sastav i da se moram prijaviti”, ispričao je Bojan (31) za Novu.rs.

No, tvrdi da se nema namjeru javiti.

“Neka šalju pozive. Na kraju, ovaj nije ni došao do mene, da ih nisam nazvao, ne bih ni znao trebam li se javiti. Svakako neću ići u vojsku pa da me mobiliziraju u slučaju rata. Imam posao, porodicu, obaveze, a da pristanem na te vježbe morao bih biti odsutan dvije sedmice. To ne mogu niti želim”, kaže Bojan. Dodaje da je i nekoliko njegovih prijatelja dobilo isti poziv.

General-potpukovnik u penziji Petar Radojčić pojasnio je za Nova.rs da građani Srbije ne treba da budu uplašeni zbog ovih poziva.

Ističe da država “samo kasni u obavljanju svog posla”, odnosno da je slanje poziva za vojne vježbe redovna aktivnost koju je Ministarstvo odbrane zapostavilo prethodnih nekoliko godina.

“To je zaista redovna aktivnost. Pozivaju se ljudi da jedan dan dođu u sektor koji im se odredi, da im se saopšti raspored u kojoj će biti jedinici, zatim da se upoznaju s radom jedinice, da zaduže opremu ako je zadužuju. Dakle, može biti obuka od sedam, deset ili 15 dana o rukovanju naoružanjem, gađanju naoružanjem, rukovanju vojnom opremom… To se redovno radi, ali država nije sprovodila te aktivnosti duži vremenski period”, ističe Radojčić.

Odazivanje na vježbe je zakonska obaveza i ako se neko ne javi na poziv ili svoj izostanak ne opravda, morat će platiti od 10 do 50 hiljada dinara (160 do 830 KM). Prijeti i zatvorska kazna u trajanju do 60 dana. Na stranicama MUP-a Srbije navedena je informacija o pozivu osoba iz rezervnog sastava, a mogu se vidjeti i rasporedi za vojne vježbe u Srbiji.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI