32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiHamdija Kocić osuđen na godinu dana uslovne kazne zbog vrijeđanja žrtava genocida

Hamdija Kocić osuđen na godinu dana uslovne kazne zbog vrijeđanja žrtava genocida

Općinski sud u Sarajevu uslovno na godinu dana osudio je Hamdiju Kocića, koji se teretio da je na 11. juli prošle godine pjevao pjesme koje veličaju ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i njegove “Tigrove” te vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici.

Kako je iz Općinskog suda u Sarajevu rečeno za Detektor, nakon razmatranja sporazuma o krivnji Kocić je osuđen uslovno na godinu dana sa provjerom od tri godine za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Prema optužnici, Kocić je 11. jula 2023. u ulici Nikole Šopa – s ciljem i svjestan da svojim ponašanjem izaziva narodnosnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, i znajući da se navedenog dana vrši ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida – na javnom mjestu uzvikivao te psovao Srebrenicu i vrijeđao na nacionalnoj osnovi.

On se teretio da je pjevao pjesme koje veličaju ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i njegove “Tigrove” te vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici, pokazujući rukama prema građanima koji su se nalazili na prozorima stambene zgrade.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI