7.7 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaSci-techHrvat i Bosanac hakirali odvjetničke urede u Hrvatskoj i ukrali više od...

Hrvat i Bosanac hakirali odvjetničke urede u Hrvatskoj i ukrali više od 100.000 eura

Policija je izvijestila o hapšenju osumnjičenika za više od 20 krivičnih djela iz domene računalnih prevara, na štetu više odvjetničkih ureda, kojima su s računa skidani veliki novčani iznosi.

Upali im u e-bankarstvo

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o slučaju kibernetičkih napada na odvjetničke urede u Hrvatskoj. Službenici Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke su, u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije, proveli kriminalističko istraživanje na temelju više krivičnih prijava odvjetničkih društava s područja Republike Hrvatske, stoji u saopćenju.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni punoljetni hrvatski državljanin s područja Zagrebačke županije i drugoosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine, tokom 2023. godine počinili ukupno 20 krivičnih djela. Ta se djela klasificiraju kao računalne prevare, pranje novca, neovlašteni pristup, neovlašteno presretanje računalnih podataka te krivotvorenje isprave.

Kad je riječ o načinu počinjenja krivičnih djela, policija ne navodi mnogo detalja. Izvještavaju tek da su osumnjičeni neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu oštećenih odvjetničkih ureda, neovlašteno zadavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa, a koje su prethodno otvarali korištenjem krivotvorenih ličnih isprava. Tako načinjena ukupna materijalna šteta iznosi 108.400 eura.

Bosanac u bijegu

Prvoosumnjičeni je zbog sumnje u počinjenje gore navedenih djela uhapšen 10. januara te je u zakonskom roku, 11. januara 2024. predan pritvorskom nadzorniku. Drugoosumnjičeni je zasad nedostupan policijskim službenicima, zaključuje se u saopćenju, piše Bug.hr

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI