13.8 C
Sarajevo
06/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiHutba u Begovoj džamiji: U borbi za opstanak BiH tokom agresije borili...

Hutba u Begovoj džamiji: U borbi za opstanak BiH tokom agresije borili su se pripadnici svih njenih naroda

U hutbi Rijaseta Islamske zajednice povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, koju je napisao bataljonski imam Ammar ef. Cikotić, poručeno je da je imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo blago.

Dan Armije

Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježen je Dan šehida, 15. aprila bit će obilježen Dan Armije, a s obzirom na značaj navedenih datuma kojima se obilježavaju blistavi podvizi i uspjesi najboljih sinova Bosne i Hercegovine, danas je u džamijama pročitana tematska hutba.

– Postoje događaji i datumi kojih, kad god im se vratimo i prisjetimo ih se, s Allahovom pomoći, vrate nam snagu, ponos i dostojanstvo. U našoj domovini mnogo je takvih događaja, ali jedan se daleko i uvijek ističe u odnosu na ostale. Većina nas zna da Bosna i Hercegovina ima bogatu historiju. Ali u toj bogatoj historiji ona nije upamtila vojsku kao onu koja se 1992. rodila iz naroda za narod, Armiju Republike Bosne i Hercegovine – istaknuto je u hutbi.

Armija Republike Bosne i Hercegovine nastala je iz potrebe da se brani a ne da napada i osvaja. Službeno, osnovana je 15. aprila 1992. od jedinica teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine i organiziranih dobrovoljaca.

Armija Republike Bosne i Hercegovine

– Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila odgovor na velikosrpsku agresiju. Naš narod je doveden pred zid i tada je pružio otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju. Hrabrost, inat i čast bili su jači od agresorovog teškog naoružanja. U tim presudnim momentima za našu zemlju, strah nije postojao, samo velika želja i opredjeljenje za slobodnu Bosnu i Hercegovinu, za sve i sa svim građanima. Velika želja da se očuva Bosna i Hercegovina, naša jedina domovina bila je pokretač ljubavi, snage i odvažnosti. Ta velika želja kod mladića i djevojaka, starijih i djece, nošena čvrstom odlukom da za nju vrijedi umrijeti. Ovo historijsko opredjeljenje zlatnim slovima treba biti uklesano u naša srca i pamćenje – naglašeno je u hutbi.

Dodaje se da je s Armijom Republike Bosne i Hercegovine naša zemlja prvi put dobila svoju vojsku – vojnu silu koja će braniti suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine i sve njene građane.

Poručeno je da mladim ljudima i budućim naraštajima u Bosni i Hercegovini to treba ponavljati i stalno ih podsjećati na svijetli primjer iz naše ne tako daleke prošlosti o borbi za opstanak, za istinu i pravdu, a protiv fašizma.

Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima

– Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima, u borbi za opstanak tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda. I upravo su multietnički sastavi jedinica jedno od glavnih obilježja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nimalo lahak put prošla je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Od slabo naoružanih momaka u patikama do neustrašivih boraca. O tim borcima trebamo pričati i stalno držati osvijetljenu našu prošlost kao gradivo koje trebamo svi savladati, zapamtiti i znati prenijeti budućim naraštajima. Od odbrambene, Armija je prerasla u oslobodilačku vojnu silu i vraćala oduzete teritorije od agresora. Bosna i Hercegovina je trebala šutke pasti, nestati s mape svijeta. Ali, zahvaljujući Uzvišenom Allahu, a zatim herojima čistog i hrabrog srca, to se nije dogodilo. Koga Allah pomogne dato mu je svako dobro – ističe se u hutbi.

Opstankom Bosne i Hercegovine Armija Republike Bosne i Hercegovine izvojevala je svoju najveću pobjedu.

Primjer hrabre vojske

– Bila je to pobjeda, a Armija je ostavila trajan primjer hrabre vojske koja je sačuvala čast i dostojanstvo bosanskohercegovačkog čovjeka. Zato, budimo i mi bar toliko hrabri i mudri da iz naše slavne prošlosti izvlačimo pouke i snagu čineći sve kako bismo uvijek bili na visini zadatka, i budućnost ove zemlje učinili još sigurnijom i prosperitetnijom. Budimo bar toliko svjesni koliko su nas zadužili svojom borbom, jer grijeh bi bio prešutiti ili, ne daj Bože, u zaborav ostaviti borbu u čijim plodovima mi danas živimo. Imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo je blago. Do nas je koliko smo svjesni činjenica i svoje historije. Koliko se trudimo prenijeti je na mlađe i buduće generacije. U tom nastojanju i borbi trebamo svi učestvovati sjećajući se i ne zaboravljajući sve one koji su bili spremni životima braniti i odbraniti Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane – zaključeno je u hutbi.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu je kazivao hafiz dr. Mensur ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI