Topa je jednostavno i ukusno jelo koje se često priprema pred Ramazan, posebno za sehur, jer daje energiju i dugo drži sitost. Mada, najčešće je pravljenja kao predjelo za iftar. Pravi se od sira, kajmaka i maslaca, a najbolje ide uz somun ili domaći hljeb.
Sastojci:
200 g mladog sira (ili feta sira)
100 g kajmaka
50 g maslaca
2 kašike pavlake (po želji)
So (po ukusu)
(neko stavi i jaje, vrhnje za kuhanje, kašiku brašna)
Priprema:
U tavi otopiti maslac na laganoj vatri.
Dodati sir izmrvljen viljuškom i miješati dok ne počne da se topi.
Umiješati kajmak i pavlaku, pa nastaviti miješati dok se svi sastojci ne sjedine u kremastu smjesu.
Po potrebi dodati malo soli i miješati dok topa ne postane glatka. Na kraju možete posuti parmzanom ili dimljenim sirom za bogatiji ukus.
Služiti odmah, dok je topla, uz somun ili domaći hljeb.
Savjet:
Topa se može obogatiti jajima – samo ih umiješajte pred kraj kuhanja i dobro sjedinite sa smjesom.
Ovo jelo je savršen izbor za sehur, jer je zasitno, a ujedno i lagano za probavu.