25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaMagazinIz Crne Gore, preko Holandije, stigao u Afriku: Lav Nikola se vratio...

Iz Crne Gore, preko Holandije, stigao u Afriku: Lav Nikola se vratio kući

Lav Nikola, koji je u junu 2022. iz Crne Gore prebačen u prihvatilište holandske organizacije Felida Big Cat Sanctuary u Holandiji, vraćen je ovog mjeseca u domovinu. Iz 0 kazali su da je Nikola danas bezbjedno stigao u Južnu Afriku.

Sa Nikolom je otputovala i mlada lavica Vasilina, koja je spašena u junu 2023. iz ratom zahvaćene Ukrajine.

„Tokom dugog leta, oba lava su se odlično snašla i ostala su mirna i opuštena…Naš tim će uskoro prevesti Nikolu i Vasilinu u Lionsrock Big Cat Sanctuary. Jedva čekamo da ih vidimo kako se smještaju u svoj novi dom, iskuse afričko sunce na svojoj koži po prvi put, istražuju njihov ograđeni prostor i uživaju u mirisima svih njihovih novih komšija“, napisali su predastavnici holandske organizacije na Facebooku koji par mladih lavova Nikolu i Vasilinu nazivaju „Nikolina“.

Nikola, koji se tada zvao Simba, je u februaru 2022. godine, dok je imao samo nekoliko mjeseci, pobjegao iz ilegalnog privatnog zatočeništva u Budvi. On je tumarao sam po okolnim selima deset dana prije nego što je spašen tokom akcije u kojoj su učestvovali Agencija za zaštitu životne sredine, policija, lovci, službe zaštite i spasavanja, udruženja za zaštitu životinja, građani…

Mladunče lava, koje je prokrijumčareno u Crnu Goru, 22. juna 2022. godine je stiglo u prihvatilište holandske organizacije Felida Big Cat Sanctuary gdje je dobilo ime Nikola.

U aprilu 2022. budvanska policija uhapsila je turskog državljanina za koga se sumnja da je nelegalno u Budvu doveo mladunče lava.

U maju 2022. sudija za istragu kotorskog suda Špiro Pavićević odredio je pritvor do 30 dana državljanima Turske Tunčeru Ciftciju i Sejitu Ali Akmeseu, kao i Mahmutu Nikšiću iz Berana.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI