13.8 C
Sarajevo
06/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaLifestyleKako da se zaštitite od napada agresivnog psa

Kako da se zaštitite od napada agresivnog psa

Dešavaju se slučajevi kada psi nasrću na ljude, a nerijetko se dese i teže posljedice. Zato je jako važno znati kako se sačuvati i pravilno reagirati da bi spriječili napad.

Pokušajte biti smireni

Psi, kao i neke druge životinje, osjećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas, poprilično je teško.

Za početak treba prestati vikati, mahati rukama i pokušavati pobjeći. Ovakve aktivnosti izdat će vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

Usporite kretanje

Ako je pas na vašem putu za vrijeme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja.

Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite se lagano kretati, prateći psa perifernim vidom. Najbolje bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tijela. Tako ćete izbjeći pažnju životinje.

Ne gledajte ga u oči

Direktan kontakt očima sa psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled životinja doživljava kao prijetnju, i zato će napasti prva.

Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate prijetnju pa će najvjerojatnije samo proći pored vas.

Odvucite pažnju psu

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, bocu ili ruksak, sve što on može zagristi. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbjegavajući posljedice.

Dajte psu komandu

Ako pas nastavlja pokazivati agresiju, okrenite mu se licem, pri tome nastavljajući ga gledati malo u stranu i naredite mu da ode. Važno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju prijeteći i vrišteći.

Djelotvorne komande su: „Ne!“ i „Nazad!“ – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osjetiti vašu snagu, uplašit će se, i sklonit će se u stranu, piše Espreso.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI