20 C
Sarajevo
07/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaKulturaKultura na ulice 2024!: Na trgu Suzan Zontag 12. jula premijera baleta...

Kultura na ulice 2024!: Na trgu Suzan Zontag 12. jula premijera baleta ‘Zvuk olimpijske iskre’

Drugi dio baletnog triptiha Planeta Sarajevo: “Zvuk olimpijske iskre”, kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijerno će biti izveden u petak, 12. jula sa početkom u 21.00 sati na Pozorišnom trgu Suzan Zontag. Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a u predstavi učestvuje ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo koji će plesati na muziku kompozitora Džona Vilijamsa. 

“Zvuk olimpijske iskre ’24 (ZOI ’24), odnosno drugi dio triptiha “Planeta Sarajevo”, na muziku Džona Vilijamsa, zamišljen je kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu. Želim naglasiti da je grad imao svoje zlatno doba, a kroz sjećanje na prošlost želim podstaći publiku na razmišljanje o budućnosti Sarajeva kao središta visoke kulture, društvene odgovornosti, sporta i ostalih ključnih aspekata života. Cilj ove predstave jeste podsticaj kolektivnog sjećanja publike na Sarajevo kao važnu kulturnu i sportsku prestonicu. Kroz ideju ZOI ’24 želim da kažem da Sarajevo ne treba da bude samo nostalgija za prošlim vremenima, već inspiracija za izgradnju budućnosti u kojoj će grad ponovno blistati u svojoj veličini i značaju”, zjavio je koreograf Ivan Salonski.

Uloge će ostvariti: Albina Huskić, Elio Arnoldo Vila Garsia, Masafumi Okuzono, Lujza Eskamila Rodrigez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Admir Kalkan i Toko Tatekava.

Prvi dio triptiha Planeta Sarajevo: “K’o nekad u osam” u koreografiji i režiji Ekaterine Verešagine otvorit će veče posvećenu plesu. U baletu “K'o nekad u osam” članovi baletnog ansambla plesati će na muzičke hitove 70-tih godina. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Amina Sulejmanagić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Boris Vidaković i Denis Zhuchenko.

Istu noć ljubitelji baletne umjetnosti moći će uživati u duetu iz baleta “Mare Nostrum” u izvedbi solista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamare Ljubičić i Olega Karatseva. Balet “Mare Nostrum” rađen je na muziku Jordija Savala u koreografiji Davidea Bombane.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava u prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Multimedijalnog je karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

U slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS “Kultura na ulice2024!” je besplatan, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

BHRT.ba

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI