7.7 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiKvalitet zraka je pogoršan, na snagu stupaju interventne mjere iz epizode "Upozorenja"

Kvalitet zraka je pogoršan, na snagu stupaju interventne mjere iz epizode “Upozorenja”

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo proglasilo je epizodu “Upozorenje” za područje KS uz primjenu interventnih mjera koje su u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i smanjenja emisija zagađujućih materija u zrak.

Zrak je zagađen u većem dijelu Kantona, a vrijednosti lebdećih čestica prelaze 90 mikrograma po metru kubnom čestica, što je prag za proglašenje spomenute epizode, uz najavljene vremenske prilike.

Koncentracije čestica u zraku su u porastu od sinoć, a posljednje izmjerene vrijednosti ovog polutanta u 13:00 sati se kreću od 129 mikrograma po metru kubnom u Ilijašu, 113 mikrograma po metru kubnom u Vogošći, 122 mikrograma po metru kubnom na Bjelavama, te 85 mikrograma po metru kubnom na Vijećnici.

Prema sinoptičkoj prognozi, danas i naredna dva dana se očekuje sunčano vrijeme, uz naoblaku u srijedu u večernjim satima i mogućnost malo kiše, kao i vrlo slab vjetar promjenjivog smjera, te temperaturne inverzije tokom jutra i večeri.

Prognozirani zračni pritisak i temperatura u narednim danima neće utjecati na formiranje magle u kotlinskim dijelovima Kantona Sarajevo, pa ovakvo vrijeme može prividno stvoriti utisak da koncentracije čestica u zraku nisu povišene, iako je stanje suprotno.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju osobama s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, kao i onima sklonim težim alergijskim reakcijama, starijoj populaciji, hroničnim stabilnim bolesnicima, trudnicama, te mlađoj djeci da izbjegavaju boravak na otvorenom, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI