13 C
Sarajevo
04/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaBiznisLjekari i medicinsko osoblje masovno napuštaju bolnicu “Srbija”: Prelaze u Sarajevo zbog...

Ljekari i medicinsko osoblje masovno napuštaju bolnicu “Srbija”: Prelaze u Sarajevo zbog većih plata

U posljednjih deset dana, Bolnicu “Srbija” napustila su dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara, koji su se pridružili novootvorenoj privatnoj Bolnici “Asa” u Sarajevu.

Ovaj iznenadni odlazak medicinskog kadra izazvao je zabrinutost među članovima Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, koji su osjetili potrebu i dužnost da upozore javnost i apeluju na nadležne institucije da hitno reaguju.

Glavni razlozi za odlazak medicinskog osoblja uglavnom su povezani s niskim platama koje su uobičajene u zdravstvenom sektoru Republike Srpske. Prema informacijama dostupnim sindikatu, plate medicinskih sestara i tehničara znatno su niže u poređenju s ponuđenim platama u privatnom sektoru.

Dok najviša plata medicinske sestre u Republici Srpskoj iznosi oko 1.120 KM za sestre sa kraćim radnim stažom, medicinske sestre i tehničari sa oko 28 godina radnog staža imaju osnovnu platu od oko 1.370 KM. Nasuprot tome, ponuđene plate u privatnoj Bolnici “Asa” su dvostruko veće.

Pored finansijskih razloga, nedostatak priznavanja fakultetskih diploma i drugih studijskih programa u zdravstvenom sektoru dodatno demotiviše radnike, a nedostatak adekvatnog kadra može dovesti do pada produktivnosti i kvaliteta usluga prema pacijentima.

Goran Motika, potpredsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, ističe da je ovo pitanje koje prevazilazi samo Bolnicu “Srbija” i Grad Istočno Sarajevo te da zahtijeva pažnju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade Republike Srpske.

Nakon razgovora sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite, gospodinom Alenom Šeranićem, sindikat je dobio pozitivne reakcije na svoje prijedloge, ali naglašava da je hitno potrebno djelovati kako bi se spriječio daljnji odliv kvalifikovanog medicinskog kadra iz javnog zdravstvenog sektora.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI