15 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiLjeto usred januara: Temperature u Španiji dostigle 30 stepeni

Ljeto usred januara: Temperature u Španiji dostigle 30 stepeni

Ljetne temperature usred zime u Španiji izmamile su ljude u četvrtak na plaže i kafiće na otvorenom, ali čak i oni koji uživaju u neobično toplom vremenu izrazili su zabrinutost zbog klimatskih promjena i prijetnje od prevelikog zagrijavanja.

 

Meteorološka služba očekuje da će temperature dostići 28 do 30 stepeni celzijusa u mediteranskom regionu Murcia i 26 u većem dijelu Andaluzije u južnoj Španiji.

Temperature su dostigle ili premašile 20 stepeni na skoro 400 meteoroloških stanica, što je skoro polovina ukupnog broja u zemlji, napisao je portparol nacionalne meteorološke agencije Aemet Ruben del Campo na X te je ovakvo vrijeme u januaru nazvao “anomalijom”.

Naučnici su povezali visoke temperature i suhe i vjetrovite uslove u mnogim dijelovima svijeta, uključujući južnu Evropu, s klimatskim promjenama. Prošla godina je bila druga najtoplija zabilježena u Španiji sa uzastopnim toplotnim talasima koji su uzrokovali suše i požare.

“Pomalo smo iznenađeni što je tako toplo. I sada nam je lijepo, ali ne mislimo da je to sasvim normalno”, rekao je njemački turista Torsten Petersen za Reuters u centru Madrida.

Adele, lokalna penzionerka, dodala je da oni koji kažu da nema klimatskih promjena samo moraju pogledati šta se dešava: ili je previše hladno ili previše toplo.

U susjednom Portugalu, zrak se najviše zagrijao u centralnom okrugu Leiria, dostigavši 23 stepena, a meteorološka agencija IPMA je u petak najavila rast temperature do 24 stepena. Na sjeveru su temperature bile za 8 do 9 stepeni veće od normalnih nivoa, navodi se.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI