25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaMagazinMajka i kćerka o vrijednostima svetog mjeseca: Ramazan je duhovni odmor, fizički...

Majka i kćerka o vrijednostima svetog mjeseca: Ramazan je duhovni odmor, fizički odmor dolazi poslije Bajrama

Muslimani u BiH, regiji i svijetu večeras posebnim običajima i molitvama dočekuju mubarek noć Lejletu-l-kadr, najveći praznik vjerničkih duša, praznik meleka, noć molitve. To je noć u kojoj je posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s. počela objava Kur'ana, noć u kojoj je vasionom odjeknula Allahova naredba “Ikre…” (Uči), riječ koja je nagovijestila vrijeme upute, istine, nauke i razuma, vjerovanja u jednog Boga. O vrijednosti ove noći za Novi dan govorile su majka i kćerka Emina i Latifa Nurikić Dževlan.

Desetogodišnja Latifa koja najviše voli da se igra sa svojim drugarima za noć Lejletu-l-kadr kaže da je jako posebna. S tim slaže i njena majka Emina koja je naglasila posebnost te noći za žene:

“Ja pokušavam da je pibližim sebi na svoj način. Poslije iftara se malo odmorimo i kad se djeca smire po kući, pokušat ću da svojim srcem i dušom dovim, želim ono što mi se iskristalisalo svih ovih dana ramazana kao jedna najveća želja – šta je to što je meni potrebno za dalji razvoj, dalji život… Sjetit ću se ove noći i osoba koje više nisu s nama, meni dragih osoba. Dovit ću i za sebi drage prijatelje, rodbinu koji su u nekim problemima, koji nisu u blagostanju i zdravlju kao mi sada što možemo provesti ovu noć maksimalno uživajući.”

Mala Latifa je ovaj ramazan odlučila postiti bez tzv. našivanja. Najteže joj, kaže, pada nedostatak vode u toku dana.

“Ali na kraju ta radost kada iftar krene, kada top pukne, koliko je vama zapravo drago što ste uspjeli ispostiti jedan dan”, dodaje Latifa.

Kaže i da joj je lakše izdržati post kada je prva smjena u školi jer joj s tim dodatnim aktivnostima u školi brže prođe dan.

Emina ističe da je njen dan ispunjen obavezama, ali da se ostali članovi porodice i ona trude da izvuku maksimum i iz dana i iz noći.

“Ujutro počinjemo sa sehurom, malo se spava, onda dolazi nastava, škola – prva smjena, druga smjena – vrtić. Nakon škole ubrzo ide iftar. Poslije iftara gledamo ako možemo zajedno da odemo u džamiju. Kad se vratimo onda se možemo još malo sebi posvetiti. Fizički odmor dolazi poslije Bajrama, ramazan je duhovni odmor”, pojašnjava Emina.

Dodaje i da su mnogobrojne vrijednosti ramazana.

“Trebamo se fokusirati na sebe, zatim šta mi možemo ponuditi drugim osobama oko nas. Mjesec ramazan je odlična prilika za udjeljivanje, za treniranje blagosti, za treniranje sabura, strpljenja, izdržljivosti – sve su to neke vrijednosti koje trebamo redati tokom mjeseca ramazana i pokušati ih održati i poslije ramazana”, poručuje majka Emina.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI