32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaCrna hronikaMarko Trifković pristao na 15 godina zatvora: Ubica policajaca priznao krivicu

Marko Trifković pristao na 15 godina zatvora: Ubica policajaca priznao krivicu

Marko Trifković, kojem se zajedno sa Savom Marinkovićem i Aleksandrom Macanom sudi za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 26. oktobra 2018. godine, potpisao Sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

Predmet izdvojen

Sudija Kantonalnog suda Sarajevo Igor Todorović, koji predsjedava Vijećem u ovom predmetu, potvrdio je za “Avaz” da je Trifkovićev sporazum dostavljen sudu.

Predmet protiv Trifkovića je zbog toga izdvojen u odnosu na ostale optužene, te će u narednom periodu biti zakazano ročište na kojem će Sporazum biti razmatran.

Kako nam je sudija Todorović potvrdio, Marko Trifković, prema Sporazumu, pristaje na kaznu zatvora od 15 godina, te ostaje da se vidi da li će mu ova kazna biti izrečena.

Optuženi Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković terete se da su 26. oktobra 2018. godine, ispalili najmanje 20 hitaca iz puškomitraljeza u dvojicu policajaca. Adis Šehović preminuo je na licu mjesta, a Davor Vujinović nekoliko sati kasnije.

Prema navodima iz optužnice, Marinković, Macan i Trifković kobnog jutra u 04:15 sati dovezli su se u na Alipašino Polje u crnom Seatu Leonu, vlasništvo Armina Olovčića. Seata su ukrali u noći između 5. i 6. oktobra 2018. na Alipašinom Polju i stavili mu nepripadajuće tablice.

Dijelove zakopali

Marko Trifković je, prema optužnici, otvorio auto i bio ”pod haubom” Golfa 6 hrvatskih registracija koji su krali. Aleksandar Macan je sjedio u kabini Golfa koji su zajedno pokušavali upaliti, dok je Sava Marinković ostao u Seatu Leonu na mjestu suvozača i čuvao stražu.

Marinković je, kako je navelo Tužilaštvo, pucao iz puškomitraljeza na policijsko vozilo koje je u tom trenutku naišlo, a u kojem su bili policajci Šehović i Vujinović. Optuženi su potom Setom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su vozilo i puškomitraljez rastavili na dijelove i zakopali.

Istragom je utvrđeno da su ubice koristile telefon sa Sky aplikacijom, a koji su bazne stanice telekom operatera registrirale u momentu ubistva policajaca i bijega prema Lukavici.

Koristio Sky ime Monako

Kriptovani telefon je 19. i 20. novembra 2018. godine registriran na baznim stanicama Široki Brijeg, Čapljina, Čitluk, Ljubuški, Grude, gdje se zadržao. Uočeno je da se vraćao 20. novembra. Prema navodima iz optužnice, u Grudama je tada boravio Marko Trifković. Utvrđeno je da je Trifković koristio Sky ime Monako.

Nastavak suđenja za ubistvo policajaca ranije je zakazan za sutra, 28. maja, saslušanjem svjedoka odbrane.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI