20 C
Sarajevo
07/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaLifestyleMnogi su se okrenuli 9:1 režimu prehrane i izgubili višak kilograma, evo...

Mnogi su se okrenuli 9:1 režimu prehrane i izgubili višak kilograma, evo o čemu se radi

Bombardiraju nas brzim dijetama i instantnim rješenjima za skidanje kilograma, no ključ zdrave tjelesne težine krije se u stjecanju dobrih navika kojih ćemo se pridržavati kroz život jer će nam postati ugodne i potpuno normalne.

One ne vode samo gubljenju prekomjernih kilograma, nego i podizanju ukupnog zdravlja. Takav holistički pristup promiče i pravilo 9:1 koje se temelji na prihvaćanju devet ključnih navika uz koje možemo postati zdraviji i sretniji i živjeti uravnoteženim životom. Pritom smo 90 posto fokusirani na zdrave izbore, a ostalih 10 posto možemo biti fleksibilni i prepustiti se užicima, prenosi Gloria.hr.

Devet dobrih navika

• Napravite barem 9.000 koraka svaki dan: Redovna tjelesna aktivnost presudna je za dobro zdravlje. Uz 9.000 koraka u danu pridonosit ćete kardiovaskularnom zdravlju i održavanju poželjne težine.

• Popijte barem 8 čaša vode kroz dan: O dobroj hidrataciji ovise brojne tjelesne funkcije, uključujući probavu, toplinsku regulaciju, apsorpciju hranjivih tvari. Smatra se da osam čaša vode na dan održava tijelo dovoljno hidriranim.

• Spavajte 7 do 8 sati svaku noć: Dovoljan i dosljedan broj sati sna ključan je za našu tjelesnu i mentalnu dobrobit. Dok spavamo tijelo se obnavlja i pomlađuje, osvježavaju se kognitivne funkcije, podiže se ukupna energija, bolje smo raspoloženi kad smo odmorni.

• Meditirajte najmanje 6 minuta u danu: Izdvojite li to kratko vrijeme, moći ćete se uvjeriti da meditiranje može osjetno ublažiti stres, izoštriti fokus i pridonijeti dobrom emocionalnom stanju, a time i ukupnom mentalnom zdravlju.

• Pojedite 5 ili barem tri porcije voća i povrća na dan: Voće i povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidantima. Prehrana bogata tim sastojcima jača naš imunosni sustav, pomaže u prevenciji kroničnih bolesti te podržava ukupno zdravlje.

• Uzmite 4 stanke kroz dan: Redovite pauze ključne su za sprečavanje „pregorijevanja” i održavanje produktivnosti na visini. Odmor je važan za oporavak uma i poboljšanje koncentracije.

• Svaki dan pojedite 3 glavna zdrava obroka: Dobro uravnoteženi i hranjivi obroci osigurat će tijelu stabilnu opskrbu energijom kroz dan. Time se pomaže održavanju zdrave težine i dobrog zdravlja.

• Ostavite barem 2 sata između večere i počinka: Dajte probavnim organima priliku da prerade obrok. Time ćete podići kvalitetu sna, spriječiti moguće probavne smetnje tijekom noći i podržati prirodni tjelesni ritam.

• Odaberite 1 tjelesnu aktivnost u kojoj uživate: Redovita tjelovježba ključna je za tjelesnu kondiciju i mentalno blagostanje. Odaberete li aktivnost koju stvarno volite, veća je vjerojatnost da ćete je se pridržavati i da će vam postati neizostavni dio rutine.

Dobrobiti pravila 9:1

Kombinacija redovne tjelovježbe, izbalansirane prehrane i dovoljnih količina sna i vode pridonosi poboljšanju ukupnog zdravlja, smanjuje rizik za pojavu kroničnih bolesti i produljuje životni vijek. Uz to, pridonosi postizanju viših razina energije, što poboljšava produktivnost i funkcioniranje tijekom dana.

Meditacija, dovoljno spavanja i uzimanje stanki u radu mogu značajno ublažiti stres, a to pozitivno utječe na raspoloženje i mentalno zdravlje. Pored toga, bolje ćemo kognitivno funkcionirati, a to znači da ćemo se lakše koncentrirati i fokusirati na zadatke, um će biti bistriji, a misli jasnije. Mentalnom zdravlju pridonose i tjelesna aktivnost i uravnotežen životni stil, jer zahvaljujući njima možemo ublažiti simptome anksioznosti i depresivnosti te podići ukupnu emocionalnu dobrobit.

Uz dovoljna sna i vode organizam će se brže obnavljati, fizički i mentalno, a prava količina i ravnoteža hranjivih sastojaka podržat će obavljanje svih tjelesnih funkcija. Uz ostale zdrave navike bit će to i odlična potpora snazi i djelovanju imunosnog sustava.

Sve navedeno vodi i do održavanja zdrave i odgovarajuće tjelesne težine. Važno je da dobre navike postanu trajne, jedino tako mogu dugoročno pozitivno utjecati na naše blagostanje. Pravilo 9:1 nudi razuman i uravnotežen pristup mršavljenju, jer fokusira se na umjerenost i fleksibilnost. Njegovim usvajanjem moguće je stvoriti održiv i provediv plan prehrane koji je u skladu s vašim zdravstvenim i wellness ciljevima. Put do mršavljenja jedinstven je za svakog pojedinca, a pronalaženje pristupa koji odgovara vašem životnom stilu ključno je za dugoročni uspjeh.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI