20 C
Sarajevo
07/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaLifestyleMostar među najljepšim gradovima Evrope koji su neopravdano zapostavljeni na turističkim mapama

Mostar među najljepšim gradovima Evrope koji su neopravdano zapostavljeni na turističkim mapama

“Conde Nast Traveler” je napravio listu gradova koji nisu na turističkim mapama evropskih putnika i potrudio se da svojim čitaocima predstavi te destinacije.

Od gradova iz našeg regiona na listi su Mostar, Kopar i Opatija, tri grada iz tri različite energije, s nevjerovatnim ljepotama, mjesta koja svakog putnika dočekuju kao najrođenijeg, piše B92.

Lista sadrži 24 destinacije u kojima se kriju prirodne ljepote i atrakcije koje su podjednako interesantne kao i kod ostalih daleko poznatijih gradova, kao što su naprimjer Rim ili Pariz.

Mostar

Novinari su u svojoj reportaži naveli da je Mostar grad opuštene energije s mješavinom austrougarske i osmanske arhitekture. U gradu se nalaze brojni restorani koji nude izuzetno ukusnu tradicionalnu kuhinju. Tu je i predivno staro gradsko jezgro i čuveni most, po kom je i grad dobio ime. Opuštena energija grada posebno je interesantna u večernjim satima, kada se uz čašicu rakije slušaju umirujući zvuci rijeke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mostar info BiH (@mostarinfobih)

Opatija

Iako se danas često zanemaruje u korist gradova poput Dubrovnika ili Splita, upravo je Opatija na sjeveru kolijevka turizma u Hrvatskoj, poznata i kao „Beč na moru“ zbog svoje arhitekture bel epoh. Opatijska rivijera, pojas smješten između šumovitih obronaka planina i stjenovite obale Kvarnerskog zaljeva, nekada je bio najposećenije ljetovalište stare elite.

Kvarnerski zaljev je utočište zdravlja i wellnessa zbog jedinstvene mikroklime koja nudi idealne uvjete za terapeutska i regenerativna putovanja, pa Opatija turiste privlači i atraktivnim tretmanima u savremenim spa centrima. Kao što je opatijsko područje spoj mora i planina, takav je i vizuelni doživljaj različitih stilova. Susret raskošne srednjoevropske elegancije, mediteranskog šarma i srednjovekovne arhitekture čine Opatiju idealnom romantičnom destinacijom.

Kopar

Kopar je šarmantni biser smješten u Istri, grad koji spaja venecijansku historiju, zadivljujuće obale i ukusnu kuhinju. Stari grad ima ulice u obliku labirinta u kojim možete vidjeti bogatu historiju ovog nekada uspješnog lučkog grada, kao i crkve i šarmantne trgove.

Grad je i danas važna luka u regionu, jer je blizu Trsta i označava ulaznu tačku u srednju i istočnu Evropu. Kopar je savršena baza za istraživanje obale i njegovih vinograda, maslinjaka i srednjovjekovnih sela na brežuljcima.

 

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI