13 C
Sarajevo
04/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaCrna hronikaMože li vam biti oduzet automobil ako je neko drugi njime počinio...

Može li vam biti oduzet automobil ako je neko drugi njime počinio prekršaj?

Počinjenje prekršaja tuđim automobilom nije rijetka pojava u našoj zemlji, pa su mnogi u nedoumici kako zakon tretira takve slučajeve.

Kako nam pojašnjavaju iz MUP-a KS članom 22. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, propisano je ovlaštenje policijskih službenika “privremeno oduzimanje predmeta”, koje se primjenjuje i kod oduzimanja automobila koja počinioci prekršaja, višestruki povratnici koriste u činjenju prekršaja.

Dalje, nadležni organi vam mogu oduzeti automobil čak i onda kada niste vi upravljali njime. Tačnije, ako je neko drugi upravljao vašim vozilom i počinio prekršaj, vaš automobil neće biti pošteđen oduzimanja ukoliko to prekršaj predviđa, javlja Faktor.ba.

– Predmeti koji se upotrebljavaju ili su bili namijenjeni za činjenje prekršaja mogu biti privremeno oduzeti. Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine kao procesni Zakon definiše mogućnost oduzimanja predmeta i kada nisu vlasništvo osobe koja čini prekršaj. Dodatno, u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini je propisana odgovornost vlasnika vozila u nekim slučajevima ustupanja vozila drugom na korištenje – naveli su iz MUP-a KS.

Na kraju dodaju da o daljim postupanjem s oduzetim autimobilma odlučuje isključivo sud.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI