25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaCrna hronikaNasjeli na prevaru, pa ostali bez skoro 3.000 maraka: Policija upozorila građane...

Nasjeli na prevaru, pa ostali bez skoro 3.000 maraka: Policija upozorila građane da paze od koga kupuju na internetu

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka preduzimaju potrebne mjere s ciljem identifikovanja lica koja su u prethodnih nekoliko dana kompjuterskom prevarom sa računa oštećenog skinula 2.695 KM.

Nepoznato lice ili više njih je putem internet stranice za kupovinu i potražnju novih i polovnih stvari kontaktiralo oštećeno lice, a nakon što su se dogovorili oko kupovine, putem lažne stranice brze pošte, tražilo od oštećenog da unese podatke bankovne kartice, nakon čega su sa računa izvršene tri transakcije i skinut novac, saopšteno je iz banjalučke policije.

Iz Policijske uprave Banjaluka su pojasnili da je prevare moguće prepoznati po tome što se “kupci” javljaju izvan platformi stranica za kupoprodaju, šaljući im link, koji bi trebao da je link za pristup kurirskoj službi, s ciljem preuzimanja uplate i slanja artikla od strane prodavca.

“U tom linku se od građana traži da, između ostalog, unesu i broj bankovne kartice, CVV ili CVC kod, kao i period važenja kartice”, naglasili su iz Policijske uprave.

Policijska uprava Banjaluka apeluje da građani prilikom kupovine ili prodaje putem interneta ne nasjedaju na ovakve vidove prevara, te da ni u kom slučaju ne otkrivaju naprijed navedene podatke drugim licima ukoliko platforme za kupoprodaju ne predviđaju onlajn plaćanje.

Naglašavaju da ukoliko neko od građana posumnja da su žrtva prevare, neophodno je da što prije kontaktiraju banku, kako bi se izvršilo blokiranje kartice, te da o svemu obavijeste najbližu policijsku stanicu.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI