7.7 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaSci-techNaučnici su slučajno naišli na odgovor zašto je urin žut

Naučnici su slučajno naišli na odgovor zašto je urin žut

Studija objavljena u časopisu Nature Microbiology objavila je da je za žutu boju urina zaslužan enzim bilirubin reduktaza. Tim naučnika koji su radili na projektu vodio je dr. Brentli Hel (Brantley Hall) s Univerziteta Maryland.

Povišen nivo bilirubina

Prvo su radili na proučavanju povezanosti crijevnog mikrobioma sa žuticom kod dojenčadi. Naime, zaključili su da je koža žuta usred te bolesti radi povišenog nivoa bilirubina. To otkriće navelo ih je da istraže crijevne mikrobe.

Nakon toga, otkrili su da bilirubin reduktaza, proizvod crijevnih mikroba, pretvara bilirubin u bezbojnu tvar naziva – urobilinogen.

Nakon toga se urobilinogen razgradi u urobilin, koji je na koncu zaslužan za žutu nijansu mokraće. Osim toga, nedostatak bilirubin reduktaze kod novorođenčadi može dovesti do žutice.

Naučnici nakon ovoga tvrde da bi potencijalno liječenje moglo biti uvođenje tog enzima kroz razne probiotičke protokole.

Također, taj enzim često nedostaje i kod osoba s upalnim bolestima crijeva poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Također stanje utječe i na stvaranje žučnih kamenaca.

Crijevni mikrobiom

Iako je potrebno još istraživanja na tragu ovog otkrića, sve skupa naglašava bitnu ulogu crijevnog mikrobioma u ljudskom organizmu.

Sada smatraju da ipak boja urina ne mora biti direktno povezana sa stanjem u organizmu, no ipak i dalje se smatra da je blijedožuta nijansa znak da je organizam dobro hidriran, piše 24.hr.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI