25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaMagazin“Nemoj da plačeš, sve smo ovo znali”: Milan je stavio glavu u...

“Nemoj da plačeš, sve smo ovo znali”: Milan je stavio glavu u Margitino krilo, sutra je preminuo

Milan Mladenović, gitarista i frontmen legendarne grupe EKV, preminuo je u novembru 1994. godine od raka pankreasa, koji mu je ustanovljen nekoliko mjeseci ranije.

Milan je preminuo u svom stanu u Beogradu, a kako su mediji prenosili, pred smrt je imao samo 35 kilograma.

„Izvjesno je da kroz život idem stihijski, pa gdje se zaustavim. Jedno je sigurno – nikad ne znam gdje ću krenuti. Ja ne mogu da pjevam o vanzemaljskoj ljubavi, ako me guše i razdiru ovozemaljski jadi. Stojimo na rubu iznad neke razjapljene provalije koja s nestrpljenjem čeka da nas proguta, a iznad nas, razbuktala se vulkanska lava koja počinje da curi, rasteže se po nama. Čini mi se da smo stisnuti, ne možemo ni korak nazad, ali ni naprijed… Borite se za svoju ličnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše, borite se za život. Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine“, riječi su kojima je završena njegova monografija.

Jedina žena u bendu, ali i Milanova bliska prijateljica Margita Magi Stefanović bila je jedna od posljednjih osoba sa kojima je Milan razgovarao.

O tome koliko je njegova smrt uticala na Magi, svjedočila je njena bliska prijateljica Lidija.

„Mada je navikla da se suočava s gubicima, doživjela je smrt roditelja i mnogih prijatelja, smrt Milana je potpuno poremetila Margitu. Dan prije Milanove smrti, 4. novembra 1994, Magi je bila u svom stanu na Slaviji. Zazvonio je telefon: ‘Možeš li da dođeš do nas? Milan samo hoće tebe da vidi’, vapila je Milanova mama Danica. Magi je odmah uhvatila taksi i otišla do stana Mladenovića na Novom Beogradu. Milan je ležao u krevetu. Bilo je mračno. ‘Nemoj da plačeš, sve smo ovo znali’, rekao je Milan. Zatražio je da stavi glavu u krilo kod Margite i da ga mazi po glavi. To su često radili. Zaspao joj je u krilu. Ostala je nekoliko sati sama s njim. Na rastanku mu je rekla: ‘Vidimo se sutra’. Nije joj ništa odgovorio. Samo ju je nježno pogledao. Sutra je preminuo“, ispričala je Lidija Nikolić, autorka Margitine biografije “Osećanja. O. Sećanja” i njena bliska prijateljica, a prenio portal Nadlanu.

Pričalo se da je na Milanovoj sahrani bio „cijeli Beograd“, a govor je držao frontmen grupe „Partibrejkersi“ Zoran Kostić Cane.

„Ja tebi čitam zadnje slovo. Ja tebi. A ko meni? Sada si otišao da bi se negdje rodio. Zvuk, snaga i energija. Ti se čuješ sad. Rastanak je i ponovni sastanak, puno ljubavi je zauvijek otišlo sa tobom. To što se sada ne vidimo, ne znači da nismo zajedno. Ovdje su ljudi da te isprate. Tvoji ljudi. Dječak iz vode purpurnim dubinama stvarne muzike. Neka bude lijepo, neka bude istinito, neka se čuje. Samo jedan put vodi do pravde, kao što su i sve riječi bile na tvojoj strani. I vjetar i zemlja. Neka ovo bude dosta, neko ovo bude sa mjerom. Vidimo se svi“, naveo je Cane, piše „Blic“.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI