25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiNezaposlene porodilje u USK dobit će mjesečno po 500 KM

Nezaposlene porodilje u USK dobit će mjesečno po 500 KM

Nakon dugih rasprava i detaljnih analiza, Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) usvojila je budžet za 2024. godinu u iznosu 368.445.039 KM.

“Usvajanje budžeta predstavlja značajan korak ka finansijskoj stabilnosti i napretku Kantona, posebno s obzirom na povećana ulaganja u različite sektore. Veliki fokus je stavljen na razvoj, obrazovanje, zdravstvo, privredu, poljoprivredu, podršku mladima, podršku boračkoj populaciji, osjetljivim kategorijama našeg društva, penzionerima, opremanje policije, podrška mladim bračnim parovima, kao i razvoj kulture i sporta”, saopćeno je iz Kabineta premijera USK Nijaza Hušića.

Navodi se da ulaganja u obrazovanje odražavaju podršku kantonalne vlade ka izgradnji kvalitetnog obrazovnog sistema koji će podržati razvoj mladih i osigurati njihovu konkurentnost na tržištu rada.

“Posebno je značajno izdvajanje sredstava za opremanje policije, što ukazuje na prioritete u oblasti javne sigurnosti. Opremanje policije je ključni segment u osiguranju bezbjednosti građana i očuvanju reda i mira u Kantonu, što će dodatno ojačati povjerenje građana u institucije vlasti. Povećana sredstva za zdravstvo naglašavaju važnost pružanja visokokvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima Kantona”, dodaje se.

Posebna pažnja je posvećena pružanju podrške demografskoj politici Unsko-sanskog kantona.

“Ovim budžetom planirana su novčana izdvajanja od po 500 KM mjesečno za svaku nezaposlenu porodilju. Ova mjera ima ključnu ulogu u podršci demografskoj politici Unsko-sanskog kantona, koja ima za cilj podsticanje rađanja i pružanje podrške porodicama. Povećanje stope nataliteta jedan je od ključnih elemenata demografske politike, a obezbjeđivanje finansijske podrške nezaposlenim porodiljama može doprinijeti ostvarenju tog cilja”, navedeno je u saopćenju.

Privredni sektor će, kako su dodali, također imati koristi od ovog budžeta, jer će dodatna ulaganja podržati rast i razvoj lokalnih preduzeća, stvarajući nova radna mjesta i jačajući ekonomsku osnovu kantona. Poljoprivrednici će također dobiti podršku kroz različite programe i subvencije, što će doprinijeti razvoju ove važne grane.

“Pored toga, budžet će pružiti podršku mladim ljudima, boračkoj populaciji, mladim parovima i penzionerima, omogućavajući im bolji pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, socijalnim uslugama i drugim potrebama. Ovakav usvojeni budžet, koji je za 33 miliona veći od prethodnog, predstavlja istrajnost kantonalne vlade da unaprijedi životne uslove svojih građana i stvori prosperitetnu budućnost za sve građane Unsko-sanskog kantona”, zaključuje se u saopćenju.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI