13.8 C
Sarajevo
06/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaSportNikad strožije i represivnije mjere pred sarajevskim derbijem: Kabine za pregled na...

Nikad strožije i represivnije mjere pred sarajevskim derbijem: Kabine za pregled na ulazima, nulta tolerancija prema pirotehnici i zatvor za baklju!

Policija Kantona Sarajevo najavljuje nezapamćene mjere sigurnosti uoči sarajevskog derbija između FK Željezničar i FK Sarajevo, koji se igra sutra na stadionu Grbavica.

Prema informacijama koje imamo, na južnoj i sjevernoj tribini (poznatijoj kao dio za Horde zla) bit će postavljene kabine za detaljne pretrese navijača, uključujući i skidanje odjeće, u cilju pronalaska pirotehničkih sredstava i drugih nedozvoljenih predmeta. U slučaju da se pronađu pirotehnika ili druga zabranjena sredstva, navijačima će biti uručen prekršajni nalog u iznosu od 500 KM, uz zadržavanje do 6 sati.

Zanimljivo je da će ove pretrese obavljati članovi MUP-a, za razliku od dosadašnje prakse kada su to radili pripadnici osiguranja na stadionu.

Policija je na sastanku s klubovima jasno stavila do znanja navijačkim grupama da će biti nulta tolerancija prema korištenju pirotehnike, bacanju predmeta na teren i svim ostalim incidentima tokom utakmice. Ukoliko se naredbe prekrše, policija će biti ovlaštena za evakuaciju tribina sa navijačima.

Također, postoji mogućnost zabrane prisustva navijača u slučaju bilo kakvih incidenata uoči derbija. Ovo je već viđeno na prošlom derbiju kada su navijači Sarajeva bili zabranjeni na utakmici zbog incidenata koji su se dogodili nekoliko sati ranije nekoliko kilometara dalje od stadiona.

Zbog organizacije i odigravanja utakmice između Željezničara i Sarajeva, sutra će biti obustavljen saobraćaj u ulici Bulevar Ivice Osima od 16:00 do 00:00 sati. Ulazi na stadion, kako za južnu, sjevernu i zapadnu tribinu, tako i za istočnu, bit će otvoreni u određenim terminima. Navijači Sarajeva bit će pozvani da uđu na stadion dva sata ranije, što je neuobičajeno, s obzirom na to da su se prethodno zadržavali na stadionu i nakon završetka utakmice, dok se domaći navijači ne razisle.

Najavljene su nikad strože mjere za predstojeću utakmicu, ali čini se da će biti potrebno pronaći efikasnije načine održavanja sigurnosti, kako se ne bi navijači, posebno gostujući, našli u neugodnom položaju. U javnosti postoji percepcija da policija često primjenjuje najstrože mjere prema navijačima, dok se istovremeno ne suočava s brojnim drugim problemima u društvu poput kriminalnih aktivnosti, pucnjavi i paljevina.

Bitno je napomenuti da se sa nasilnicima treba obračunati po zakonu, ali istovremeno treba imati na umu da većina navijača dolazi na stadion iz ljubavi prema klubu i nogometu, a ne da pravi probleme. Njima se, zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca, uskraćuje mogućnost uživanja u sportskim događajima.

Nadležni organi bi trebali primijeniti zakone na pojedince, a ne da trpe svi zbog neodgovornih pojedinaca.

Utakmica između Željezničara i Sarajeva igra se sutra na stadionu Grbavica s početkom u 20 sati. Direktan televizijski prijenos osiguran je na Areni Sport, dok će na portalu Klix.ba biti dostupan uživo tekstualni prijenos meča

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI