13.8 C
Sarajevo
06/13/2024
Jutarnji
NaslovnicaBiznisNiko ne želi raditi u BiH: Biće nam potrebno između 20.000 i...

Niko ne želi raditi u BiH: Biće nam potrebno između 20.000 i 30.000 stranih radnika

U Bh. entitetu Republici Srpskoj nedostaje radne snage, posebno u sektorima građevinarstva, poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma, zbog čega je izdano 1.400 radnih dozvola za radnike iz inozemstva. Od toga je 1.000 radnih dozvola obnovljeno, dok je izdano 400 novih.

Kako je direktor Unije poslodavaca RS Saša Aćić rekao, do manjka radnika je došlo zbog pada nataliteta, ali i odliva radne snage u zemlje Europske unije.

“Čini mi se da sve mjere koje smo poduzimali u proteklih desetak godina nisu dale neki dobar rezultat da bismo se suočili s problemom nedostatka radne snage. I s naše strane ima problem, struktura naše ekonomije nije na odgovarajućoj razini”, rekao je Aćić.

Dodao je da će prema trenutnim projekcijama samo u Republici Srpskoj u naredne četiri godine trebati između 20.000 i 30.000 radnika iz inozemstva.

Rukovoditelj banjolučke Filijale Zavoda za zapošljavanje RS Mladen Vrećo potvrdio je kako tržištu u ovom bh. entitetu nedostaje kvalitetna radna snaga i da je Zavod izdao 1.400 radnih dozvola za radnike iz Turske, Indije, Nepala, Bangladeša i Srbije.

Kazao je kako se uvoz radnika mora smanjiti i zaštititi domaća radna snaga, piše Vecernji.ba.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI