32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiOd 23 uhapšenih u pritvoru ostaju tri osobe, svi ostali iz akcije...

Od 23 uhapšenih u pritvoru ostaju tri osobe, svi ostali iz akcije “Black Tie 2” na slobodi

Od 23 osobe, koje su uhapšene u akciji “Black Tie 2”, samo njih troje je ostalo u pritvoru, odnosno sud je odlučio da tokom istrage u pritvoru ne zadrži 15 osoba od 18 za koje je zatražena ova mjera, a za pet osoba Tužilaštvo BiH nije ni tražilo pritvor, ali jeste mjere zabrane.
Odlukama Suda BiH je utvrđeno da za ukupno 15 osoba postoji osnov sumnje da su počinili krivična djela, a da za preostalih osam nema.U pritvoru je ostao Adnan Smajlović, kojeg je Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao vođu grupe u BiH, koja se bavila pranjem novca iz kartela Tito i Dino. Osim njega, jednomjesečno zadržavanje je određeno i uposlenici Zeničke bolnice Aidi Halać i Sanchezu Jukiću.

Među ostalih 15 osoba za koje je zatražen pritvor, njih sedam je izašlo uz određene mjere zabrane, a to su Gordan Memija, Haris Behram, Tarik Zulović, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Emir Sarić i Smail Šikalo, dok za ostale nisu određene ni mjere zabrane. Oni koji su dobili mjere, utvrđen je osnov sumnje za krivično djelo, a oni koji su pušteni bez ikakvih mjera su slobodni od krivice.

Mjere koje moraju poštovati su zabrana putovanja, koja važi samo za Gordana Memiju i zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126. a stav 1. tačka c ZKP, a što važi za svih sedam.

Tužilaštvo pritvor nije ni zatražilo za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Nedžada Suljevića, Armina Alomerovića i Adnu Helić te su oni ranije izašli na slobodu, a preostali za koje je odbijen prijedlog pritvora su izašli jutros. Ova petorka je također dobila mjere zabrane napuštanja Kantona Sarajevo, putovanja van države, odnosno oduzimanje putnih isprava.

Na slobodu su, bez ikakvih mjera zabrane, pušteni direktor FUP-a Vahidin Munjić, šef specijalne policijske jedinice Mustafa Selmanović i trojica pripadnika FUP-a Adin Ćatić, Emir Druškić i Senad Kadić.

Njih je Tužilaštvo BiH sumnjičilo da su u organizaciji biznismena Gordana Memije angažovani da budu tjelohranitelji vođi kartela Edinu Gačaninu, a da je Munjić izostavio to spriječiti. Navodno su za uslugu dobili kafiće, automobile i slično, međutim Sud BiH je odlučio da su svi navodi zasnovani na indicijama, odnosno svjedočenju tri policijska službenika, koji su iznosili svoja posredna saznanja, koja ne predstavljaju dokaz u ovom slučaju.

klix.ba

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI