13.8 C
Sarajevo
06/13/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiOtkriveno zašto je brod udario u most u Baltimoreu

Otkriveno zašto je brod udario u most u Baltimoreu

Kontejnerski brod Dali “ostao je bez pogona” dok je napuštao luku, a posada na brodu upozorila je zvaničnike Marylanda na moguću nesreću, objavio je ABC News, koji se poziva na neklasificirano izvješće američke obavještajne službe.

“Posada broda Dali je obavijestila Odjel za promet Marylanda da je izgubila kontrolu nad plovilom i da je moguć sudar s mostom”, citira ABC američku Agenciju za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture, prenosi Index.hr.

“Brod je udario u most i potpuno se urušio”, navodi se.

Profesorica inženjerskih znanosti kaže da je sila koja bi dovela do katastrofalnog urušavanja mosta u Baltimoreu “morala biti ogromna”. Profesorica Barbara Rossi rekla je da potporna konstrukcija u koju je udario brod izgleda kao da je napravljena od armiranog betona.

“Dva betonska stupa u obliku slova A iznad vode povezana horizontalnom gredom čine jedan dio potkonstrukcije, iznad vode”, rekla je.

“Sila udara morala je biti ogromna da bi dovela do urušavanja ovih masivnih betonskih konstrukcija. Ova velika struktura ostala je bez jednog od svojih ključnih potpornja”, rekla je.

 

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI