5.5 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaBiznisOvo su najopasnija zanimanja na svijetu: Evo koje je na prvom mjestu

Ovo su najopasnija zanimanja na svijetu: Evo koje je na prvom mjestu

Jeste li ikad razmišljali o tome koja se zanimanja smatraju najopasnijima na svijetu? Times of India donosi popis, pa provjerite nalazi li se možda vaše zanimanje na njemu.

Drvosječa

Drvosječe svakodnevno rade teškim mašinama koje nerijetko mogu biti vrlo opasne. Upravo su na ovom poslu veoma česte ozljede na radu koje mogu završiti vrlo kobno.

Ribar

Ribari uvijek moraju biti spremni na teške i ekstremne vremenske prilike i radne uvjete. Organizacija Occupational Safety and Health Branch zabilježila je podatke da godišnje strada 24 hiljade ribara diljem svijeta, piše Times of India.

Pilot

Uvijek vas je zanimao posao pilota? To možda i nije toliko glamurozno kako to izgleda u filmovima ”Top Gun” i ”Oficir i džentlmen” s Tomom Kruzom (Tom Cruise) i Ričardom Girom (Richard Gere) u glavnim ulogama. Zanimanje pilota nalazi se na visokom mjestu opasnih zanimanja.

Radnik na gradilištu

Izloženost velikim visinama, teškim mašinama i opasnim materijalima dovelo je ovo zanimanje da se nađe na listi najopasnijih zanimanja na svijetu. Upravo u SAD 45 posto svih ozljeda na radu dogodi se zbog fatalnih padova sa skela.

Krovopokrivač

Također, i krovopokrivači rade na visokim visinama i ovise o raznim vremenskim uvjetima koji otežavaju njihov svakodnevni rad.

Vozač kamiona

Dugi sati na cesti, gust promet te umor koji može doći nakon nekoliko sati vožnje u komadu, može dovesti do prometne nesreće i pogibije na radnom mjestu. Upravo se zato posao vozača kamiona ili autobusa može smatrati jednim od najopasnijih na svijetu.

Poljoprivrednik

I poljoprivrednici su izloženi svakodnevnom korištenju teških mašina koje, ako se njima ne upravlja pravilno, mogu predstavljati veliku opasnost. Radnici koji se bave uzgojem poljoprivrednih kultura također su svakodnevno izloženi raznim hemikalijama, a ovise i o raznim vremenskim uvjetima.

Radnik na dalekovodima

Rad na dalekovodima predstavlja još jedno opasno radno mjesto. Svakodnevni rad na velikoj visini strujom visokog napona čini ovaj posao izrazito opasnim.

Policajac

I ovaj se posao našao na listi najopasnijih zanimanja. Radi se o policajcima koji su svakodnevno na svom radnom mjestu izloženi potencijalnom riziku. Broj smrtnih slučajeva u ovom zanimanju možda nije toliko visok u BiH, ali u SAD se ovo zanimanje može prozvati najopasnijim.

Radnik u željezari

Rad s otopljenim željezom i ostalim metalima čini ovaj posao iznimno teškim. Dok tome pribrojimo rad teškim mašinama, rad u ovakvim uvjetima zahtijeva visok nivo koncentracije i osigurane zaštite na radu.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI