13.8 C
Sarajevo
06/13/2024
Jutarnji
NaslovnicaMagazinOvo voće poboljšava funkciju jetre, ali budite pažljivi s količinom

Ovo voće poboljšava funkciju jetre, ali budite pažljivi s količinom

Mislite da nemate razloga za brigu o svojoj jetri jer ne konzumirate često alkohol? Ali jeste li čuli za nealkoholnu masnu bolest jetre?

Jetra je drugi najveći tjelesni organ (nakon kože) koji tiho naporno radi kako bi vas održala na životu. Vjerojatno znate da je njena primarna funkcija uklanjanje toksina iz tijela, ali također obrađuje hranjive tvari iz hrane, filtrira krv, metabolizira lijekove koje uzimate, proizvodi kemikalije koje pomažu zgrušavanju krvi, proizvodi žuč i pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Priznat ćete da je to puno posla. I zato vaša jetra svakako zaslužuje malo više pažnje nego što dobiva, a zaslužuje i redovitu dozu najzdravijeg voća za nju, prenosi City magazine.

Nealkoholna masna bolest jetre nije povezana s konzumacijom alkohola, kao što joj samo ime kaže, već je karakterizira upala jetre koja može dovesti do istog oštećenja uzrokovanog prekomjernom konzumacijom alkohola, odnosno ciroze jetre.

Nealkoholna masna bolest jetre uzrokovana je viškom masnog tkiva. Naime, u jetri se stvaraju masne naslage, najčešće kao posljedica pretilosti, povišenog šećera u krvi ili povišene razine triglicerida.

“Dvije borovnice imaju najveću koncentraciju antocijana, prirodnog pigmenta koji im daje onu divnu plavkastu boju. Podaci pokazuju da antocijanini mogu spriječiti oksidativni stres koji se može pojaviti u jetri i tako smanjiti upalu jetre”, objašnjava nutricionistica dr. Lauren Manaker.

Antocijanini se inače nalaze u kori crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i žitarica. Istraživanja su pokazala da je njihov udio proporcionalan intenzitetu boje. Tako su borovnice, kupine, maline, brusnice i jagode dobri izvori antioksidansa. A što je boja intenzivnija, to bolje jer ukazuje na veću količinu antioksidansa. Ali Lauren upozorava da to ne znači da trebate pojesti ogromnu zdjelu punu borovnica.

Previše voća dovodi do unosa previše fruktoze, što može imati negativan učinak na jetru, kaže Manaker, dodajući da je porcija razumne veličine uvijek najbolji izbor.

Novinari u Saudijskoj Arabiji vjeruju da bi borovnice jednog dana mogle postati terapija za bolesti jetre povezane sa starenjem, na temelju istraživanja na starim miševima koji su bili pretili i imali markere metaboličke bolesti i disfunkcije jetre. Nakon što su četiri tjedna hranjeni ekstraktom borovnice, jetra miševa značajno se poboljšala.

n1info.ba

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI