10 C
Sarajevo
04/19/2024
Jutarnji
NaslovnicaMagazinPosljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: "Najveći od najvećih stvaraju čuda na jednostavan način"

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: “Najveći od najvećih stvaraju čuda na jednostavan način”

Komemoracija velikom Abdulahu Sidranu je održana danas u Narodnom pozorištu Sarajevo. Brojne kolege, prijatelji i članovi porodice su mu odali počast.

Među njima je bio Ademir Kenović koji je, između ostalog, podsjetio na Sidranovu pjesmu “Mora”.

“Nakon desetak godina su ovaj san i ova pjesma postali java. Najveći od najvećih ovakva čuda stvaraju na jednostavan način, razumljiv svima. Ova pjesma je bila na početku filma ‘Savršeni krug’ zajedno s još tri Avdine pjesme”, kazao je.

Stihovi spomenute pjesme su rasplakali mnoge u Narodnom pozorištu, a među njima je bio i Emir Hadžihafizbegović. Emir Zlatar iz Vijeća bošnjačkih intelektualaca se također obratio prisutnima.

“Akademska zajednica, Vijeće bošnjačkih intelektualaca i cijela Bosna ostala je bez još jednog velikana kojeg je narod neizmjerno volio, slušao i poštovao. Mi koji smo sarađivali s njim smo ostali bez dragog prijatelja”, rekao je.

Legendarnom pjesniku su počast odale brojne druge poznate ličnosti, uključujući Feđu Štukana, Nihada Uka, Benjaminu Karić, Ferida Buljubašića, Hanku Paldum, Jasnu i Pjera Žalicu, Ejupa Ganića itd. Podsjećamo, Sidran se u posljednjih godinu dana povukao iz javnog života i komunicirao je tek povremeno putem društvenih mreža, shrvan teškom bolešću.

On će biti ukopan danas u 15:40 u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu.

klix.ba

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI