10 C
Sarajevo
04/19/2024
Jutarnji
NaslovnicaLifestylePostoji hrana koja će vam olakšati, ali i ona koja će vam...

Postoji hrana koja će vam olakšati, ali i ona koja će vam otežati proljetne alergije

Zbog vremenskih okolnosti proljetne alergije ove godine napadaju ranije nego inače. Brojni su oni koji već osjete simptome, a tek se bliži sezona naročito teške alergije koju provocira cvat breze. Donosimo savjete koji vam mogu pomoći.

U razgovoru za N1 farmaceutkinja i stručna saradnica Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Lejla Baručija, osvrnula se na niz praktičnih smjernica koje će pacijentima olakšati izazovan period.

Alergičari se često liječe “na svoju ruku”

Prije svega, važno je pacijente upozoriti da ne tretiraju alergije “na svoju ruku”, koliko god one znale biti uporne i teške.

“Za sprečavanje daljnjeg širenja simptoma alergije, od ključnog je značaja pridržavanje terapije i mjera prevencije koje uspostavi stručno osoblje. Danas na tržištu postoje mnogi lijekovi i preparati. To nam, sa jedne strane, olakšava liječenje, ali se javljaju drugi problemi, zbog nekontrolisane i neadekvatne primjene kod pacijenata, na svoju ruku”, upozorila je Baručija.

Šta doktori i farmaceuti preporučuju za borbu protiv proljentih alergija?

“U liječenju alergijskih oboljenja, mogu navesti primjer upotreba antihistaminika. Pacijenti kojima je potrebna visoka koncentracija ili koji su puno u vožnji, uz preporuku farmaceuta ili ljekara mogu dobili lijek koji neće izazvati pospanost ili uznemirenost, te ih neće ometati u njihovim životnim ili radnim aktivnostima”, pojašnjava Baručija.

Lejla Baručija / Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Ponekad se lijekovi mogu izbjeći zahvaljujući suplementima

Ipak, da bi se izbjeglo korištenje antihistaminika, pacijent se može okrneuti i suplementima i biljni preparati koji mogu djelovati sinergijski – ne samo na liječenje alergije, nego i na jačanje imunog sistema.

“Antioksidansi su od presudne važnosti. Jedan od njih je kvercetin, to je prirodni antihistaminik. Namijenjen je svima koji pate od čestih alergija. Pored kvercetina, koristi se i ulje crnog kima, čija dugoročna upotreba može dovesti do značajnog smanjenja simptoma alergije. Od suplemenata koriste se i preparati kalcijuma, uz vitamin C. Očekivane alergije mogu se ublažiti visokim dozama vitamina C. Ujedno i magnezij ima antialergijski učinak”, naglasila je Baručija.

Posljedice možemo ublažiti i hranom

“Potrebno je konzumirati namirnice kao što su agrumi, kupus, paprika, paradajz – sve zbog vitamina C koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Kao izvor kvalitetnih proteina, tu su i nemasno meso, mahunarke, ribe i orašastai plodovi, ali tu postoji mogućnost križnih alergija, pa je potrebno ove namirnice konzumirati pečene ili kuhane. Također, kod utvrđene alergijske reakcije na polen breze koja nam trenutno dolazi, u vrijeme visoke koncentracije polena potrebno je izbjegavati jabuku, krušku, šljivu, te avokado. A kod utvđene alergijske reakcije na ambroziju u vrijeme visoke koncentracije značajno je izbjegavati dinju, lubenicu i bananu, a dok visoka koncentracija polena trava zahtijeva reduciranje upotrebe kikirikija i breskve”, pojasnila je Baručija.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI