8.8 C
Sarajevo
04/23/2024
Jutarnji
NaslovnicaMagazinPotencijalno opasan proizvod preplavio TikTok: “Zabrinjavajuće je…”

Potencijalno opasan proizvod preplavio TikTok: “Zabrinjavajuće je…”

Zyn nikotinske vrećice preplavile su TikTok i izazvale raspravu među političarima i zdravstvenim stručnjacima.

Nema ničeg kompliciranog u najnovijem duhanskom proizvodu koji je u trendu na internetu, no ipak je potaknuo raspravu među političarima, roditeljima i stručnjacima. Takvo stanje pokazuje da velike duhanske tvrtke agresivno guraju alternativne proizvode dok stručnjaci još uvijek raspravljaju o njihovim potencijalnim prednostima i rizicima.

Zyn dolazi u okusima poput mente, kave i citrusa, a Philip Morris International prodaje ga odraslim korisnicima duhana. Ali videi mladih ljudi koji ih promvoiraju prikupili su milijune pregleda na TikToku i drugim platformama.

Zagovornici tog trenda zabrinuti su da bi Zyn mogao postati najnoviji nikotinski proizvod koji će privući maloljetnike, slično načinu na koji je Juul izazvao višegodišnji skok u vapingu. Drugi stručnjaci kažu da je taj rizik nadmašen potencijalom odvraćanja odraslih od cigareta i drugih tradicionalnih duhanskih proizvoda, koji godišnje uzrokuju 480.000 smrtnih slučajeva u SAD-u, piše Euronews.

“Definicija ludila je raditi istu stvar i očekivati drugačiji rezultat”

“Definicija ludila je raditi istu stvar i očekivati drugačiji rezultat”, rekao je dr. Jasjit Ahluwalia, specijalist za ovisnosti na Sveučilištu Brown.

“To je ono što radimo s duhanom desetljećima. Svi smo bili fokusirani na apstinenciju, umjesto prihvaćanja proizvoda koji mogu smanjiti štetu.”

Ahluwalia vidi nikotinske vrećice i e-cigarete kao način da se pomogne pušačima da smanje ili ostave cigarete.

Videozapisi na TikToku prikazuju mlade ljude koji prikazuju svoja prva iskustva isprobavanja Zyna, probavajući različite kombinacije okusa.

“Zabrinjavajuće je vidjeti bezbrojne memeove i hashtagove povezane sa Zynom koji se pojačavaju i normaliziraju na društvenim mrežama”, rekla je Kathy Crosby, izvršna direktorica Truth Initiative, antiduhanske grupe, piše n1info.ba.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI