10 C
Sarajevo
04/19/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiPovrće se prodaje po 50 puta većoj cijeni u Gazi dok se...

Povrće se prodaje po 50 puta većoj cijeni u Gazi dok se Palestinci suočavaju s ekstremnom glađu

Ljudi u Gazi suočavaju se s previsokim cijenama hrane dok se više od milion stanovnika palestinske teritorije suočava s ekstremnom glađu.

Kako navodi Guardian, od početka izraelske invazije u oktobru je postalo uobičajeno da raseljeno stanovništvo Gaze dijeli slike namirnica i dokumentira koliko su cijene porasle zbog nestašice hrane.

Ali u južnom gradu Rafah, gdje sada živi većina stanovništva Gaze, luk košta 50 puta više od prijeratne cijene, a lisnato povrće, poput špinata, prodaje se za 25 puta više od prethodne cijene, prema novoj analizi humanitarne organizacije Christian Aid.

Dobrotvorna organizacija je otkrila da litar ulja sada košta oko 16 dolara, dok je prije rata cijena bila oko 5,40 dolara.

Kako navodi Guardian, razlike u cijenama su također vidljive po regijama Gaze. Na primjer, vreća brašna od 25 kg koja u Rafahu košta otprilike 19 dolara se u sjevernoj Gazi, gdje je humanitarna pomoć još više ograničena, može prodati za oko 380 dolara.

William Bell, šef politike za Bliski istok Christian Aid-a, rekao je: “Zbog nedostatka humanitarnog pristupa, nema dovoljno hrane na raspolaganju za preživljavanje, a kamoli za zdravu ishranu. Kao posljedica toga, djeca u Gazi umiru od neuhranjenosti i bolesti, dok svijet zatvara oči”.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice je navela da je situacija u sjevernoj Gazi “više nego očajna”.

U objavi na platformi X, UNRWA je rekla da je njeno osoblje posjetilo bolnicu Kamal Adwan i da su gorivo i medicinske potrepštine dostavljeni, ali da je ta pomoć je “samo kap”.

Hrana treba da stigne na sjever SADA da bi se spriječila glad”, podcrtali su.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI